Zašto su bademi odličan izbor za vašu probavu, sitost, unos vitamina i zdravlje srca
Evo što možete očekivati ako pojedete 20 badema dnevno.
Bolja probava
Ova količina badema na dnevnoj bazi odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših, koje su povezane s nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema s kožom, pa čak i rakom.
Sitost
Kad vas uhvati želja za slatkim, posegnite za bademima. Zasitit će vas, a isto tako će vas spriječiti da se prejedate, uglavnom u večernjim satima Do sitosti dolazi zbog proteina, vlakana i masnoća kojima bademi obiluju. Stručnjaci kažu da je trik u tome da ih duže žvačete, umjesto da ih pojedete u sekundi.
Unos vitamina
Riboflavin je važna hranjiva tvar za koju se smatra da pomaže spriječiti brojne zdravstvene probleme, uključujući migrene, akne, grčeve u mišićima, sindrom karpalnog tunela, rak vrata maternice… Jedenje 20 badema dnevno će vam donijeti oko 1/5 preporučene dnevne količine (ostatak možete dobiti iz svinjetine, jaja, banana, avokada, mlijeka i špinata.)
Vitamin E je antioksidans koji može poboljšati zdravlje srca i podržati imunološki sistem, a da ne spominjemo glatku kožu i sjajnu kosu. Samo 20 badema nudi gotovo polovicu vaše dnevne preporučene doze za vitaminom E. Drugi veliki izvori vitamina E uključuju plodove mora, voće (kivi, mango, kupine, marelice i avokado) i povrće poput brokule, crvene slatke paprike, špinata i šparoga.
Brži metabolizam
Bademi također sadrže male količine vitamina b-kompleksa koji potiču metabolizam.
Zdravlje srca
Bademi pomažu u snižavanju LDL-a, lošeg holesterola koji može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama. Također su povezani sa smanjenjem hronične upale koja najviše doprinosi bolestima srca.
Orašasti plodovi općenito mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, što može uzrokovati fatalni srčani udar. U bademove sastojke koji su odlični za srce ubrajaju se nezasićene masti, omega-3 masne kiseline, vlakna, vitamin E.