pogađa milione ljudi

Znate li da možete smanjiti hroničnu bol jednostavnom promjenom ishrane?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Hronična bol je rasprostranjeno zdravstveno stanje koje pogađa milione ljudi širom svijeta, a više od 19% odraslih osoba u Indiji pati od hronične boli, što često vodi emocionalnom stresu i smanjenju kvaliteta života.

Međutim, šta ako upravljanje bolom može biti jednostavno kao promjena onoga što jedete? Nova istraživanja sugerišu da usvajanje zdrave ishrane može značajno smanjiti intenzitet hronične boli, nudeći pristupačan i povoljan pristup za upravljanje bolešću.

Kako ishrana utiče na hroničnu bol?

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Australiji pronašli su snažnu povezanost između kvalitete ishrane i nižih nivoa boli, naročito kod žena. Zanimljivo je da su koristi od zdrave ishrane bile neovisne o tjelesnoj težini. To znači da, bez obzira na to jeste li prekomjerne težine ili imate zdravu tjelesnu težinu, pametne prehrambene odluke mogu pomoći u ublažavanju hronične boli.

Zašto ishrana ima značaj?

Istraživači su postavili nekoliko potencijalnih razloga za ovo:

  • Hrana bogata hranjivim tvarima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti, ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju nivoa boli.
  • Ove zdrave namirnice bore se protiv oksidativnog stresa i posjeduju antioksidativna svojstva koja inače mogu pogoršati bol.
  • Ishrana bogata hranjivim tvarima pozitivno utječe na živčani, imunološki i endokrini sistem, koji svi igraju ulogu u percepciji bola.

Koja hrana pomaže u borbi protiv hronične boli?

Prema istraživanjima, kako bi se upravljalo hroničnom boli, preporučuje se slijedeća prehrana:

  • Jedite puno povrća i voća, jer su ove namirnice bogate esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala u tijelu. Što više boja i raznolikosti, to bolje.
  • Uključite cjelovite žitarice i birajte namirnice poput smeđe riže, zobi i kvinoje. Ove složene ugljikohidrate pomažu u održavanju stabilnih nivoa energije i podržavaju tijelo u borbi protiv upala.
  • Prioritet dajte nemasnim izvorima proteina kao što su riba, piletina, tofu i mahunarke. Ovi proteini pružaju potrebne hranjive tvari za zdravlje i obnovu mišića.
  • Birajte zdrave masti koje uključuju namirnice poput avokada, maslinovog ulja i masne ribe poput lososa, koja je poznata po svojim protuupalnim svojstvima zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama.
  • Ne zaboravite mliječne proizvode ili alternative mliječnim proizvodima - namirnice poput jogurta, mlijeka i obogaćenih biljnih alternativa pružaju kalcij i vitamin D koji su esencijalni za zdravlje kostiju.

S druge strane, postoje namirnice koje mogu pogoršati upalu i doprinijeti bolovima:

  • Procesuirano meso, koje je bogato aditivima i nezdravim mastima koje mogu izazvati upalu.
  • Prekomjerna količina šećera može izazvati upale i negativno uticati na opće zdravlje.
  • Bijeli hljeb, peciva i drugi procesuirani ugljikohidrati koji nemaju mnogo hranjivih tvari i mogu pogoršati upalu.
  • Pržena i brza hrana bogata nezdravim mastima, koja može povećati nivoe upale u tijelu.
  • Zapadnjačka ishrana, bogata procesuiranom i zaslađenom hranom, obično povećava proizvodnju proupalnih spojeva, pogoršavajući hroničnu bol. Zamjena tih namirnica zdravijim opcijama može pružiti dugoročno olakšanje.
© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba