Žučna dijeta - što trebate jesti kako biste držali žuč pod kontrolom?
Žučnjak je vrećica smještena ispod jetre, koja služi kao spremište žuči sve dok ona ne bude potrebna za probavu masti u tankom crijevu.
Većina žučnih kamenaca, tačnije tri četvrtine, nastaje iz holesterola. Iako holesterol ima udio od svega 5 % u sistemu žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dok god je omjer holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, problema nema.
Ako jetra počne lučiti previše holesterola, dolazi do prezasićenja i on se počinje taložiti izvan otopine žuč, prenosi miss7zdrava.24sata.hr.
Tako nastaju žučni kamenci. U situacijama kada žuč stvara velike probleme, žučni mjehur se može hirurški ukloniti, te osobe, uz prilagodbu prehrane, nastavljaju normalno živjeti.
Ipak, žučni mjehur je tu s razlogom i zato treba brinuti brini o njemu.
Osnovna pravila prehrane za zdravlje žuči
Četiri su glavne smjernice u prehrani kojih se treba pridržavati, ako želite držati žuč pod kontrolom.
- Ne jedite više nego što vam je potrebno.
- Ne jedite kada ste pod stresom.
- Jedite što više svježih namirnica.
- Izbjegavajte procesiranu hranu.
Namirnice dobre za žuč
- brokula
- cvjetača
- celer
- mrkva
- narandža
- banana
- tikvica
- ananas
- papaja
- trešnja
- avokado
- ocat
- rotkvica
- limun
- grožđe
- lubenica
- laneno ulje
- meso peradi teletina riba
Namirnice loše za žuč
- crveno meso
- pržena i procesirana hrana (kolači, keksi, grickalice, paštete, kobasice)
- svinjska mast i druge masnoće životinjskog porijekla
Pušenje može doprinijeti poremećajima u radu žučnog mjehura pa, ako ikako možete, izbjegni ovu nezdravu naviku ili barem smanjite količinu cigareta.