Za ovaj oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posut je često bijelim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglastog oblika se više cijene od oraščića duguljastog oblika. U njemu ima od sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 odsto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Ističe se među ostalim začinima prijatnim, finim i intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.
Prirodna postojbina su mu Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije.
Muskatni oraščić porijeklom iz Indije ima dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja iz kojeg se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cijena viša. Poznate trgovačke vrste su "java", "banda", "penang" i "amboni".
Ovaj oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, djeluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati djeci. Muskatni oraščić može da se koristi u cjelini ili samljeven.
Kao začin ima veliki primjenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim tijestima ili žitkim tijestima i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa narandžom i limunom.
Osim široke primjene u mesnoj industriji, koristi se u industriji voća i povrća. Ribani oraščić se koristi u kuhinji: za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se kao vrlo aromatični začin za izradu likera. Poznata je smjesa ovog začina sa kardamom, cimetom, pimentom i biberom koju treba dodavati u veoma malim količinama.
U srednjem vijeku mjerio se zlatom
U srednjem vijeku muskatni oraščić se mjerio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su htjeli da zasjene goste servirali bi im kao poslasticu kandirane muskatne orahe, prenosi NN.