Pet namirnica s probioticima koje podržavaju zdravlje crijeva
Luk
Poznat po snažnom ukusu i mirisu, luk sadrži inulin, kao i vrstu ugenih hidrata koji se naziva fruktooligosaharidi ili FOS. Ovaj oblik ugljenih hidrata može da se koristi kao niskokalorična alternativa šećeru kada se ekstrahira iz hrane, a služi i kao probiotik.
Dodavanje sirovog ili kuvanog luka vašim obrocima odličan je način da pojačate probiotike, kao i antioksidanse.
Banana
Ako tražite lagane grickalice koje služe kao probiotik, banane bi trebale da budu na vrhu vaše liste. Ne samo da su izvor vlakana, vitamina i minerala, već banane sadrže i otporni skrob. Najviše otpornog skroba ćete pronaći u bananama koje su još zelene i čini se da ovaj spoj ima probiotičke efekte.
Sjemenke lana
Lanene sjemenke su odličan sastojak za dodavanje u smuti. Ove sjemenke pružaju korisne omega-3 masti i antioksidanse, a takođe su izvor probiotika. Zbog svog sadržaja vlakana, laneno sjeme može podržati zdrave crevne bakterije i podstaći pravilnost probave.
Laneno sjeme možete da jedete cijelo ili mljeveno. Dodajte ih u smuti, ubacite u pekarske proizvode ili pospite ovsene pahuljice.
Proizvodi od pšenice
Namirnice napravljene od pšenice pružaju probiotičke funkcije. Specifični oblik vlakana u pšeničnim mekinjama podržava zdrave bifidobakterije u vašim crijevima koje mogu podstaći opštu probavu i ublažiti neke probavne probleme.
Kada birate namirnice na bazi pšenice, poput tjestenine, hljeba i krekera, potražite one koje sadrže cjelovitu pšenicu kao primarni sastojak.
Pasulj
Uz mnoge sorte koje možete izabrati u ovoj kategoriji, pasulj je odličan izvor vlakana i probiotika. Jedna studija je istakla da redovna konzumacija pasulja dovodi do poboljšanja mikrobioma crijeva. Smatra se da ovaj ishod spriječava rak i može koristiti drugim područjima zdravlja probave, piše NN.