Psihologinja Mešić

Psihološke traume se moraju tretirati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: FENA
Osobe koje su nedavno pretrpjele razorne poplave u dijelu Bosne i Hercegovine ili su bile svjedoci tih događaja suočile su se s teškim traumatskim iskustvima čiji negativni efekti po psihu ne mogu proći spontano.

Stoga je od ključne važnosti osigurati psihološku podršku, koja im je u ovom trenutku neophodna.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Enisa Mešić ističe u razgovoru za Fenu da su Društvo psihologa Federacije Bosne i Hercegovine i Savez psihoterapijskih udruženja u BiH formirali specijalizirane timove za pružanje direktne terenske i online psihosocijalne podrške građanima pogođenim poplavama i klizištima.

Mešić naglašava da prirodne katastrofe poput poplava, zemljotresa ili ratova spadaju u javne traumatske događaje te da gotovo svaka osoba pogođena ili svjedok takvih događaja može razviti psihološku traumu.

- U tom stanju može se pojaviti konfuzija i gubitak osjećaja za realnost, što predstavlja zaštitni mehanizam koji pomaže osobi da preživi. Zato je ključno pravovremeno intervenisati kako bi se postigla primarna stabilizacija. Nakon primarnog fizičkog zbrinjavanja, važno je pogođenim osobama pružiti prvu psihološku pomoć, odnosno primijeniti krizne psihološke intervencije jer se osobe nalaze u akutnom stanju šoka i dezorganizacije, s narušenom percepcijom stvarnosti i smanjenom sposobnošću orijentacije u vlastitom okruženju. Osjećaj bespomoćnosti i napuštanosti je veoma izražen pa je samo prisustvo volontera na terenu velika podrška osobama koje su preživjele razorne poplave - pojašnjava Mešić.  

Rad na dugoročnom prevladavanju traume je neophodan i dolazi na red kasnije, kad se okolnosti stabilizuju jer, kako je kazala, trauma nažalost ima "formulu vječne mladosti" i ako se ne tretira, ostaje jednako prisutna kroz vrijeme i može se ponovno aktivirati čak godinama nakon događaja.

- Naprimjer, traume iz proteklog rata devedesetih i dalje su prisutne kod osoba koje ih nisu na vrijeme obradile. Netretirana trauma kasnije može izazvati ozbiljne poteškoće jer se fragmenti traumatskog događaja mogu reaktivirati u sličnim situacijama. Osoba može postati nefunkcionalna, izbjegavati mjesta povezana s traumom, doživljavati noćne more i brojne druge simptome. Ako se ti simptomi ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, mogu ozbiljno narušiti mentalno zdravlje, kvalitetu života te dovesti do različitih oblika ovisnosti ili čak nasilja -  naglasila je Mešić, piše Fena.

Kako naglašava Mešić, timovi za pružanje pomoći unesrećenim i svim građanima u potrebi su dostupni putem telefonskog broja 060 30 54 991 ili putem web stranice https://www.pomocnakonpoplava.com/ 

U razornim poplavama koji su zadesile dijelove Bosne i Hercegovine sa četvrtka na petak prošle sedmice, bilo je ljudskih žrtava a pričinjena je i velika materijalna šteta. Traju potrage za nestalima, uspostavljanje putne i druge komunikacije, a u pomoć su stigli spasioci iz regiona uz pojačanje iz Evropske unije. Brojni građani i volonteri svakodnevno na razne načine pomažu stanovništvu poplavama pogođenih područja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba