Riješimo dilemu

Ide li prvo cardio ili trening snage?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Dok mnogi treneri preporučuju da ne radite oba tokom istog treninga — treba posvetiti neke dane sedmice isključivo cardio vježbama, a druge dane isključivo vježbama snage — neki ljudi preferiraju da kombinuju oba u istom treningu ili da idu u studije sa miješanim formatom.

Većina se složila da treba prvo raditi vježbe sa tegovima, a zatim cardio — ali postoji caka. Evo zašto.

„Za ukupni rast mišića, preporučujem vježbe sa tegovima prve kako biste mogli da iskoristite svoje maksimalne zalihe mišićnog glikogena, što je skladištena energija, za sesiju snage,“ rekao je ACSM certifikovani lični trener Jim White, RDN. „Često, ako se iscrpite cardijom prije nego što krenete na tegove, možete potrošiti mnogo svoje energije, što može rezultirati manjim intenzitetom tokom vježbanja sa tegovima.“

NASM certifikovani lični trener Nick Bolton se slaže. Objasnio je da kada uđete u teretanu, imate ograničene zalihe energije, i treba da prioritizujete potrošnju te energije. „Vježbe snage zahtijevaju najviše energije za izvođenje,“ rekao je. „Da biste maksimalno iskoristili svoj trening, treba da postignete kvalitetne serije, što zahvata više mišićnih vlakana obavljanjem više serija i ponavljanja pod odgovarajućom težinom.“ Dodao je da kada vježbate prvo, takođe imate više energije za pravilnu tehniku, što je ključno za postizanje rezultata i sprečavanje povreda.

Međutim, prije nego što krenete na tegove, Jim preporučuje da se zagrijete pet do deset minuta.

Iako se konvencionalna mudrost drži da vježbanje sa tegovima prvo pomaže u povećanju snage, na kraju zavisi od vaših ciljeva. Ako želite da povećate mišićnu masu i postanete jači, onda je važno da prvo radite vježbe sa tegovima. NASM certifikovani lični trener Cary Williams se slaže sa ovim stavom, prenosi Ljepota i Zdravlje. Međutim, taj redoslijed nije najbolji za sve.

„Ako radite na poboljšanju svog vremena trčanja i treba da pretrčite pet kilometara zajedno sa vježbama sa tegovima, možda ćete željeti da prvo odradite traku za trčanje kada imate više energije, a zatim radite tegove,“ rekla je Cary, dodajući da ćete se više truditi sa prvim aktivnostima.

Ryan Fairman, ACSM certifikovani lični trener, ponovio je ovu izjavu. Rekao je da je vježbanje sa tegovima prvo najbolje za ljude koji žele da poboljšaju snagu ili steknu mišiće, dok je kardio prvo idealno za nekoga ko se sprema za trku ili želi da poboljša zdravlje srca. „Energija se gubi tokom oba tipa vježbi... bit ćete manje umorni na početku nego na kraju,“ rekao je. „Imanje cilja će pomoći da odlučite koji pristup odabrati.“

Ne zaboravite, ako previše vremena provodite pretražujući savršenu playlist i izgubite vrijeme tokom treninga, ono što radite drugo će biti skraćeno.

Dakle, dok prvo raditi vježbe sa tegovima može pomoći u poboljšanju mišićne mase ako je to vaš cilj, možda nije najbolja opcija za vas ako se fokusirate na poboljšanje vremena trčanja. Odlučite šta vam je najvažnije i krenite od toga.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba