Efektno

Životinjski pokreti u fitnessu: Novi trend koji vraća snagu i fleksibilnost

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Crab walk je idealan za core, Frog Jump je vježba odlična za snagu. Jednostavna vježba, a efektna vježba je ona da stanete na sve četiri, ali tako da su koljena malo iznad podloge

Animal Flow ili Primal Movement, odnosno "životinjski pokreti", novi je hit u svijetu vježbanja. Ipak, kretanje na sve četiri stara je praksa. Djeca prvo uče puzati i tek onda se oslanjaju na noge. Joga je nastala iz takvih, "životinjskih" pokreta koji su prirodni i urođeni. Takvim pokretima utičemo na snagu jer se rade s vlastitom težinom. Više je vrsta vježbi koje se mogu kombinovati. 

Crab walk je idealan za core, Frog Jump je vježba odlična za snagu. Jednostavna vježba, a efektna vježba je ona da stanete na sve četiri, ali tako da su koljena malo iznad podloge. Koračajte malim koracima, dva naprijed pa dva unazad. Pritom dobro stisnite trbuh kako bi vam bilo lakše. Izdržite minutu i vježbu ponovite nekoliko puta. 

Na TikToku, objave koje se tiču ovakvih treninga, imaju milione pregleda. Fitness treneri sve ih više uvode u svoje programe. 

@vickyplamenova ANOTHER ONE 😇 no handstand here so might be an easier one to learn ! #mobility #mobilitytraining #mobilityflow #animalflow #primalmovement ♬ Can't Hold Us (feat. Ray Dalton) - Macklemore & Ryan Lewis & Macklemore & Ryan Lewis

Postoje i složenije vježbe koje zahtijevaju dobru koordinaciju, ali započnite s jednostavnima i tijelo će vam biti zahvalno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba