Bolest se mijenja: Ovo su najčešći simptomi kod novih slučajeva covida?

Omikron i njegove varijante i podvarijante i dalje su prisutne, a simptomi bolesti se ponovno mijenjaju.

Osim onih uobičajenih simptoma, liječnicu su primijetili da dio pacijenata sada prijavljuju i nove simptome koji uključuju i proljev, smanjeno izlučivanje urina i bol u prsima.

Kod covid-pacijenata raste broj akutnog koronarnog sindroma, infarkta miokarda (srčanog udara). Ima pacijenata koji prijavljuju nespecifične simptome poput bolova u prsima, smanjenog izlučivanja urina, proljeva, a zatim se ispostavi da su covid pozitivni”, navodi Akshay Budhraja, viši savjetnik za respiratornu medicinu u Aakash Healthcare-u.

Osim ovih spomenutih simptoma, liječnicu su primijetili i sljedeće simptome kod novih slučajeva covida:

– vrtoglavica

– eskstremna slabost

– privremeni gubitak mirisa i okusa

– groznica

– kašalj

– kratkoća daha ili otežano disanje

– umor

– bolovi u mišićima ili tijelu

– glavobolja

– grlobolja

– curenje ili začepljen nos.

Podvarijanta omikrona BA 2.75 ima veću stopu prijenosa. Nedavno je otkrivena u Delhiju. Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije Soumya Swaminathan rekla je da se čini da je BA.2.75 mutirao na način koji bi mogao ukazivati na “veliki imunološki bijeg”, što bi moglo značiti da bi se ovom podvarijantom mogli zaraziti i osobe koje već imaju antitijela od prethodnog cijepljenja.

Ipak, dobra vijest je to što ova varijanta ne izaziva teška oboljenja. Liječnici su također primijetili da trenutno razdoblje oporavka za većinu pacijenata traje oko tjedan dana, piše Times of India.

(Čuvajzdravlje.ba)