Datula kao lijek

Najvažnija namirnica u arapskom svijetu. Pomažu kod anemije, hipertenzije, povišenog holesterola, dijareje, čak i karcinoma.

Najvažnija namirnica u ishrani arapskog svijeta je hurma ili datula. Toliko je važna, da je zovu “hljeb pustinje”, a u drevnoj Grčkoj je poznata i kao “voće bogova”.

Raste u pustinjskim oazama, na ženskim palmama, u ogromnim grozdovima. Jedina je biljka u Sahari, koja čovjeku može da pomogne da preživi. Palme cvjetaju u martu, kada se vrši oprašivanje neophodno za stvaranje plodova. Prijenos polenovog praha sa muških palmi u ženske cvjetove obavljaju specijalno obučene osobe i to je jedini način oprašivanja. U zdravstvenom i nutritivnom smislu, urme smatraju najzdravijim voćem na planeti. Lako se vare, a dugo čuvaju sitost.

Prava su riznica vitamina, odlične za djecu i odrasle. Bogat su izvor prirodnih vlakana, koji su neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji urme posjeduju u zavidnim količinama, savršena je alternativa običnom šećeru. Ovo voće je i izuzetno djelotvorno u lječenju anemija, hipertenzije, holesterola i drugih bolesti, čak i raka. Anemične osobe bi trebalo da ih jedu što više, jer su odličan izvor gvožđa, posebno se preporučuju dijeci u pubertetu i trudnicama. Osim toga, snižavaju holesterol i jačaju srce.

Datula kao lijek

Lijek od datula se pravi tako što se tokom noći urme sa sjemenkama potope u vodu. Ujutru se koštice sklone, a mesnati dio urme samelje u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su prenoćile. Uzima se nekoliko puta tokom dana za jačanje srca. Odlične su i za vid, jer sadrže lutein i zeaksantin. Oni su posebno važni za zdravlje mrežice i makule oka, zbog čega ih nazivaju “vitamini za oči”, prenose Novosti.

Ova dva sastojka mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zaustavljaju i dijareju, jer su bogate kalijumom. Redovnim konzumiranjem regulišu rad crijeva. Pomažu da se hrana brže i lakše svari, a višak što prije izbaci iz organizma. Laksativ od hurmi za stimulisanje crijeva sprema se tako što se uveče u hladnu vodu potopi nekoliko plodova. Tokom noći puštaju sok, koji se ujutru popije na prazan stomak. Kada se jedu u umjerenoj količini, brzo zasite, tako da su dobre za mršavljenje. Ali, ako se pretjeruje, brzo dolazi do gojaznosti jer kilogram ovog voća sadrži gotovo 3.000 kalorija.

Trudnice koje mjesec dana prije porođaja redovno jedu hurme, imaju manje bolove prilikom porođaja i manje krvare, dokazali su naučnici u istraživanje na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu. Osim toga, porodiljama pomažu da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu i popravljaju raspoloženje, tako da spriječavaju postporođajnu depresiju.