Evo i kojih

Bebina porođajna težina može biti pokazatelj mnogih stvari

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bebina porođajna težina može biti pokazatelj mnogih stvari
Foto: Ilustracija

Pitanje o težini novorođenčeta postaje ključno i često postavljeno u razgovorima s novim roditeljima. Bilo da dolazi od članova porodice, prijatelja ili čak stranaca na ulici, interes za porođajnu težinu odražava duboko ukorijenjenu želju za razumijevanjem zdravstvenog stanja djeteta. Otkrivanje porođajne težine nije samo znatiželja; to je zapravo pokazatelj ranih uslova i budućeg razvoja djeteta.

Porođajna težina je uveliko povezana s gestacijskom dobi, što znači koliko je dugo dijete bilo u maternici. Za bebe rođene u terminu, prosječna težina se kreće između 2.7 do 4 kilograma. Međutim, težina može varirati za bebe rođene prije ili nakon termina. U većini slučajeva, prijevremeno rođene bebe su manje, dok su bebe rođene nakon termina obično veće. Stoga, u procjeni porođajne težine, prvo se uzima u obzir gestacijska dob dodaje doktor. Također, iako je beba možda manja u općem smislu ako je rođena u 36. sedmici trudnoće, ako je njena veličina prosječna za tu sedmicu, smatrat će se prosječnom.

Prijevremeno rođene bebe suočavaju se s povećanim rizikom od zdravstvenih komplikacija zbog nedostatka potpunog razvoja u maternici. Ove komplikacije mogu uključivati ​​žuticu, anemiju, poteškoće s disanjem ili srčane probleme, što često zahtijeva njegu na odjelu neonatalne intenzivne njege. Važno je napomenuti da iako su prijevremeno rođene bebe obično manje od onih rođenih u terminu, to ne znači nužno da su manje zdrave.

Genetika također igra važnu ulogu u određivanju porođajne težine. Čak i bebe rođene na vrijeme ili nešto kasnije mogu biti manje ili veće od prosjeka iz raznih razloga. Ovo može biti rezultat genetike, gdje visina i težina roditelja imaju uticaj. Također, manja ili veća porođajna težina može odražavati majčino zdravlje tokom trudnoće.

Kada novorođenče teži manje od 90 posto beba iste gestacijske dobi, smatra se malenim s obzirom na gestacijsku dob. Ovo može biti posljedica nedostatka nutrijenata ili kisika potrebnih za normalan razvoj, što može biti uzrokovano različitim faktorima kao što su hipertenzija, problemi s srcem, disanjem ili bubrezima. Pušenje i konzumiranje alkohola tokom trudnoće također mogu doprinijeti niskoj porođajnoj težini.

S druge strane, novorođenče koje teži više od 90 posto beba iste gestacijske dobi smatra se velikim s obzirom na gestacijsku dob. Ovo može biti povezano s majčinom prekomjernom težinom ili gestacijskim dijabetesom.

Trudnički dijabetes

Majke koje pate od gestacijskog dijabetesa ili čak samo netolerancije na glukozu mogu imati visok nivo šećera u krvi, što može rezultirati visokim nivoom šećera i kod djeteta. To povećava rizik od raznih bolesti i stanja, uključujući makrosomiju, odnosno velike bebe. Takve bebe mogu biti toliko velike da uzrokuju probleme tokom porođaja ili zahtijevaju carski rez.

Bebama s velikom porođajnom težinom često treba vremena da se prilagode nakon rođenja, a često izgube na težini u prvoj sedmici života. Dok bebe s prosječnom porođajnom težinom obično izgube oko 10 posto svoje porođajne težine prije nego što počnu ponovno dobivati na njoj, bebe s velikom porođajnom težinom mogu izgubiti i više. Iako gubitak težine od više od 10 posto može biti zabrinjavajući znak za bebu prosječne težine, to možda nije toliko alarmantno ako majka pati od gestacijskog dijabetesa, jer će beba vjerovatno brzo nadoknaditi tu kilažu.