Dječije zdravlje

Enteroviroza: Sve što trebate znati o simptomima, liječenju i prevenciji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Enteroviroza: Sve što trebate znati o simptomima, liječenju i prevenciji
Foto: Ilustracija

Enteroviroza je bolest uzrokovana enterovirusima koji mogu izazvati širok spektar simptoma, od bezazlenih osipa kod djece do ozbiljnijih stanja poput ljetnih prehlada, encefalitisa i problema s vidom. Ova bolest često ne prepoznaje se odmah zbog sličnosti simptoma s drugim bolestima i upalama.

Kako se širi enteroviroza?

Enteroviroza je respiratorna bolest koja se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Virus se može naći u respiratornim sekrecijama (poput sline) i širi se kihanje, kašljanjem ili kontaktom s zaraženom vodom. Također, može se prenijeti prljavim rukama dodirivanjem objekata ili površina kontaminiranih virusom, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Simptomi enteroviroze

  • Kod djece
    Visoka tjelesna temperatura (do 40 °C)
  • Povraćanje i proljev
  • Glavobolja
    Bol u mišićima
  • Bolni mjehurići na mekom nepcu
  • Zakočenost vrata

Kod odraslih

Iako je kod odraslih rjeđa, enteroviroza može uzrokovati blaže simptome ili čak proći gotovo neprimjetno. Odrasli obično imaju razvijeniji imunitet, ali ako se zaraze, simptomi su obično blaži i mogu proći bez specifičnog liječenja.

Liječenje enteroviroze

Većina djece sa simptomima enteroviroze ne zahtijeva posebnu medicinsku njegu osim osnovnog ublažavanja simptoma. U rijetkim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija, naročito kod djece s astmom ili kroničnim zdravstvenim problemima. Uobičajeno liječenje uključuje simptomatsku terapiju, nadoknadu tekućine i uzimanje probiotika i antipiretika.

Ako simptomi potraju duže od sedam dana ili se pogoršaju, posebno ako dijete ima poteškoće s disanjem, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Trajanje i oporavak

Osobe koje su zaražene enterovirusom ostaju zarazne još oko 10 dana nakon pojave prvih simptoma. Oporavak obično traje najmanje sedam dana i može varirati ovisno o težini simptoma. Kod djece s težim simptomima, liječenje može trajati duže.

Prehrana tokom bolesti

Tokom bolesti važno je prilagoditi prehranu. Preporučuje se izbjegavanje pržene, masne, preslatke, preslane ili začinjene hrane, kao i mliječnih proizvoda i bijelog kruha. Preporučuje se lagana prehrana poput supe od povrća, kašica od jabuka ili banana, dvopek, kuhano meso i riža.

Prevencija enteroviroze

Kako biste smanjili rizik od infekcije:

  • Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon mijenjanja pelena
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama
  • Izbjegavajte blizak kontakt s bolesnima
  • Dezinfikujte često dodirivane površine
  • Ostanite kod kuće ako ste bolesni i konsultujte se s doktorom

Za jačanje imuniteta i prevenciju kod djece, obratite pažnju na unos tekućine, uravnoteženu prehranu, smanjenje šećera, konzumaciju probiotika, zdravih masti, vitamina i minerala, te prirodnih preparata.