Očuvanje mentalnog zdravlja

Florida donijela zabranu pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Florida donijela zabranu pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina
Foto: Ilustracija

Pod republikanskom kontrolom, parlament Floride usvojio je zakon o zabrani pristupa društvenim mrežama djeci ispod 16 godina. Pristaše tvrde da će ovaj potez štititi maloljetnike od potencijalnih online prijetnji po njihovo mentalno zdravlje.

Zakon, koji sada čeka potpis republikanskog guvernera Rona DeSantisa, zahtijeva od društvenih mreža da obustave račune svih korisnika mlađih od 17 godina.

Zakon je dobio odobrenje u Zastupničkom domu sa 108 glasova za i sedam protiv, samo nekoliko sati nakon što je Senat dao konačno odobrenje.

Guverner DeSantis, koji nije otkrio hoće li podržati mjeru, izrazio je prošlog mjeseca zabrinutost zbog mogućeg kršenja prava na privatnost.

Pobornici zakona tvrde da će on zaštititi djecu od negativnih utjecaja društvenih medija, poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih poremećaja, a da će koristiti onima koji koriste ove platforme prekomjerno.

Međutim, kritičari tvrde da zakon krši Prvi amandman američkog ustava koji jamči slobodu govora, te ističu da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Florida postaje jedna od niza saveznih država, uključujući Utah, Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, koje su usvojile regulative vezane uz pristup društvenim mrežama djeci. Analize sugerišu da i mnoge druge savezne države razmatraju slične zakonske regulative.