Problem koji može trajati

Kako postupiti kada dijete noću ima problema s mokrenjem ?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako postupiti kada dijete noću ima problema s mokrenjem ?
Foto: Ilustracija

U predškolskom uzrastu često se susrećemo s izazovom noćnog mokrenja koji može potrajati i u školskoj dobi. U slučaju da nema fizičkih uzroka, korisno je pridržavati se određenih savjeta roditelja kako bi se što prije uspostavila kontrola nad mokrenjem.

Problemi s uspostavom kontrole mokrenja znatno su manje česti u praksi, a čini se da je to djelimično zbog činjenice da noćno mokrenje obično predstavlja manji izazov u uporedbi s kontrolom stolice.

U predškolskoj dobi, često se suočavamo s problemom noćnog mokrenja, a važno je naglasiti nekoliko činjenica koje mogu biti korisne.

Noćno mokrenje može trajati sve do školske dobi, koja se smatra prirodnim vremenskim okvirom za uspostavu potpune kontrole. Međutim, ako se noćno mokrenje ponovno javi nakon što je već jednom bila uspostavljena kontrola (poznato kao sekundarna enureza, gdje dolazi do ponovnog noćnog mokrenja nakon minimalno šest mjeseci suhih noći), tada je potrebno oprezno postupiti. U takvim situacijama preporučuje se istraživanje mogućih fizičkih uzroka (neuroloških, endokrinih ili mokraćnih sustava) ili psihičkih poteškoća, te se savjetuje konsultacija s pedijatrom.

Postoje slučajevi u kojima roditelji prepoznaju signale kada njihovo dijete ima potrebu za pražnjenjem stolice i uspjevaju ga na vrijeme postaviti na tutu uz opušten pristup i pohvale. Ovaj rutinski pristup može se uspostaviti vrlo rano, ponekad čak i prije nego dijete navrši 12 mjeseci.

Kada dijete staviti na tutu ?

Varijabilnost dobi u kojoj djeca uspostavljaju kontrolu nad pražnjenjem stolice značajna je i zavisi od nekoliko faktora, uključujući emocionalni odnos između roditelja i djeteta, biološku zrelost djeteta te porodično okruženje. Većina djece uspije uspostaviti kontrolu nad stolicom i mokrenjem između druge i treće godine života. Ljeto je često preferirano razdoblje za roditelje kada odlučuju skinuti pelene, jer su tada manji praktični problemi zbog manje odjeće, posteljine i manje vjerovatnosti da će dijete mokriti s obzirom na vruće vrijeme.

Primjećuje se određeni pomak ili kašnjenje u uspostavi kontrole, što neki autori povezuju s korištenjem jednokratnih pelena. Smatra se da nedostatak osjećaja neugode punih pelena može odgoditi potrebu za uspostavom kontrole. Također, važni su i socijalni faktori poput manjeg prosječnog broja djece u porodici, starije dobi majki prvorođene djece te izazovnih uslova u kojima žive moderna mlada porodica.

Noćna enureza

Kada je riječ o kontrolisanju nevoljnog noćnog mokrenja, važno je istaknuti da se ova pojava može produžiti i do školske dobi.

Ako dijete čvrsto spava (teško ga je probuditi) i ako je neki od članova uže porodice duže vrijeme mokrio noću, tada je obično riječ o primarnoj noćnoj enurezi. Preporučuje se uklanjanje noćne pelene nakon određene dobi, obično između treće i četvrte godine.

Preporuka za roditelje

Ako dijete nikada nije uspostavilo kontrolu noćnog mokrenja, važno je zadržati strpljenje i izbjegavati izražavanje roditeljske frustracije zbog ovog problema. Treba imati na umu da dijete ne mora nužno uspostaviti kontrolu nad noćnim mokrenjem do školske dobi.

Djeca koja imaju izazova s noćnim mokrenjem često su vrlo osjetljiva i emocionalno zahtjevna. Izražavanje frustracija roditelja može izazvati osjećaj krivnje kod djece, pogoršavajući situaciju.

Preporučuje se smiren i blag pristup, uz istodobno jasnu odlučnost i vjeru da dijete može postići kontrolu nad mokrenjem. Dijete bi trebalo aktivno sudjelovati u procesu, poput sudjelovanja u noćnom presvlačenju posteljine i pidžame.

Korištenje noćnih pelena nije preporučljivo, jer ona sprječava doživljaj neugode koji je ključan za uspostavu kontrole. Nedostatak neugode ometa razvoj refleksa kontrole, što može produžiti trajanje problema.

Preporučuje se i treniranje mjehura tokom dana, potičući zadržavanje urina što je duže moguće. To može povećati kapacitet mjehura i podići prag osjetljivosti na punoću mjehura i proces pražnjenja.

Također je važno osigurati da dijete ide mokriti neposredno prije spavanja. Preventivno buđenje tokom noći obično se ne preporučuje, posebno kod djece koja ne vole biti budna usred noći.