Savjeti

Kako smiriti dječije tantrume

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako smiriti dječije tantrume
Foto: Ilustracija

Dječji tantrumi su izazovna stvarnost s kojom se suočavaju mnogi roditelji. Odjednom, vaše dijete može eksplodirati u bijes ili tugu, često naizgled bez ikakvog razloga. I dok se to može činiti kao normalan dio odrastanja, tantrumi mogu biti izvor stresa i frustracije za cijelu porodicu. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako smiriti dječije tantrume i izgraditi pozitivne strategije za rješavanje ovih izazovnih situacija.

Ostanite smireni

Prvi korak u upravljanju dječijim tantrumima je ostati smiren. Iako je to lakše reći nego učiniti, vaše smireno ponašanje pomaže u sprečavanju eskalacije situacije. Ako dijete vidi da ste preplavljeni stresom ili ljutnjom, to može dodatno pogoršati tantrum.

Priznajte emocije

Dopustite djetetu da izrazi svoje osjećaje. Ponekad je važno dopustiti djetetu da plakati ili izrazi svoju frustraciju. To može pomoći u olakšavanju napetosti i omogućiti djetetu da se smiri.

Ostanite dosljedni

Postavite jasna pravila i granice te se držite njih dosljedno. Djeca trebaju znati što se očekuje od njih, a dosljednost pomaže u stvaranju osjećaja sigurnosti i predvidljivosti.

Razgovarajte o osjećajima

Kada se dijete smiri, razgovarajte o tome šta se dogodilo i kako se osjeća. Pitajte ih zašto su se osjećali ljuto ili tužno te ponudite podršku i razumijevanje.

Pružite alternativne strategije

Pomozite djetetu naučiti zdravije načine izražavanja svojih osjećaja. To može uključivati ​​davanje riječi osjećajima, duboko disanje ili korisne tehnike opuštanja.

Ponudite distrakciju

Ponekad je najbolje odvratiti pažnju djeteta od izvora frustracije. Ponudite igračku, knjigu ili aktivnost koja će ih zanimati i pomoći im da zaborave na tantrum.

Prepoznajte trigger

Pokušajte prepoznati okidače koji izazivaju tantrume i radite na njihovom smanjenju. To može uključivati ​​osiguravanje redovnog rasporeda spavanja i obroka, izbjegavanje izazovnih situacija ili prilagođavanje očekivanja prema dobi djeteta.

Potražite podršku

Ako se osjećate preplavljeni ili nesposobni nositi se s tantrumima djeteta, potražite podršku. Razgovarajte s partnerom, prijateljima ili stručnjakom za dječji razvoj kako biste dobili savjete i podršku.