URDOSA

Mnogo slučajeva s nekim od spektara autizma, djelovati zajednički i ukazati na problem

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mnogo slučajeva s nekim od spektara autizma, djelovati zajednički i ukazati na problem
Ilustracija

Udruženje roditelja djece-osoba s autizmom URDOSA iz Tuzle tradicionalno obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu - 2. april sa ciljem podizanja svijesti o autizmu, kao teškom neurorazvojnom poremećaju, ali i radi ukazivanja institucijama vlasti na važnost rješavanja problema sa kojima se suočavaju te osobe i njihove porodice.

Kako su kazali Feni iz Udruženja, nakon mnogo napora početkom ove kalendarske godine počeo je sa radom i Centar za autizam u Tuzli, prvi te vrste u Bosni i Hercegovini. Nosi naziv po Mehi Sadikoviću - humanisti i inicijatoru te ideje i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje statusa te populacije.

Okupljanjem uposlenika tog centra, osoba s autizmom i njihovih porodica žele, zajednički na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pokazati spremnost da nastave sa zalaganjem za bolji obrazovni, socijalni i zdravstveni status te populacije.

- U okviru te ustanove osobama s autizmom pružamo dio djelatnosti iz zakona o osnivanju te ustanove. Udruženje će, zajedno sa Centrom, raditi na proširenju kapaciteta da bi korisnicima pružili i sve ostale usluge koje se ne pružaju trenutno u tom centru zbog ograničenih prostornih, kadrovskih i finansijskih mogućnosti - naglašeno je.

Dodaju da je autizam težak neurorazvojni poremećaj koji zahvata sve aspekte ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje), a uspostavljanje dijagnoze i djelovanje je veoma bitno.

U posljednjih dvadesetak godina Udruženje je dosta učinilo na podizanju svijesti o autizmu, te se o tome dosta više zna.

- Nažalost, imamo puno slučajeva sa nekim od spektara autizma. Ne znamo da li je to zbog izostanka uključivanja djece u društvene tokove ili zbog ekranizacije odnosno moderne tehnologije ali moramo djelovati svi zajednički i ukazati na problem koji postoji u društvu i ne samo kod nas nego i u svijetu - naglašavaju iz Udruženja.

Jedinstvena baza podataka o broju osoba s poremećajem iz spektra autizma u Bosni i Hercegovini ne postoji, a u Udruženju URDOSA imaju trenutno registriranih 110 korisnika.

Kako ističu, taj broj je mnogo veći os bzirom na činjenicu da se radi o teškom razvojnom poremećaju i da roditelji teško prihvataju dijagnozu i čine sve što je moguće da bi njihovo dijete bilo usmjereno u redovni proces školovanja i obrazovanje.

- To je moguće, i sa uspostavljenom dijagnozom, u ustanovama u kojima nije redovan proces obrazovanja, kao i u Centru gdje stručni tim pruža psihološku, defektološku i logopedsku podršku, a roditelje savjetuju u vezi prepoznavanja simptoma ali i daljnjeg djelovanja nakon što dijagnoza bude uspostavljena - navode iz Udruženja.

Naglašavaju i to da treba dodati da su vlasti najodgovornije za sudbinu djece i osoba s poremećajima iz autističnog spektra i njihovih porodica koje, kako navode, trenutno žive opterećene ozbiljnim zdravstvenim, socijalnim, i ekonomskim poteškoćama.

- URDOSA stalno opominje javnost i vlasti da je borba za otvaranje Centra trajala predugo, čak 15 godina. Posljedice tako dugog perioda za djecu i osobe s autizmom su teške i mjerljive. O tome roditelji svjedoče svakodnevno. Društvo, vlasti, ali i građani ne smiju dopustiti da razvoj prvog i jedinog specijaliziranog Centra u BiH, koji se nalazi u Tuzli, uspori. Iz tog razloga tražimo od svih nivoa vlasti da se uključe, pomognu osnivaču Skupštini i Vladi TK da ubrza širenje prostornih i kadrovskih kapaciteta Centra, koji su u ovom trenutku izrazito ograničeni, a upiti za pomoć i savjete, stižu od roditelja iz cijele BiH - navode iz Udruženja na Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Termin autizam najčešće se koristi za osobe koje zapravo imaju poremećaj iz spektra autizma (PSA). Osobe s poremećajima iz spektra autizma vide, čuju i osjećaju, ali te utiske teško sklapaju u smislenu cjelinu, pa se stoga povlače u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost.

Zbog toga osobe s autizmom imaju poteškoća u izražavanju osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma - puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma.