Važni za rast i razvoj

Ove vitamine i minerale djeca trebaju svakodnevno unositi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove vitamine i minerale djeca trebaju svakodnevno unositi
Foto: Ilustracija

Od ranog djetinjstva, kroz pubertet, pa do odrasle dobi u kojoj završavaju rast i razvoj, djeci je neophodno osigurati odgovarajući unos vitamina i minerala. Zbog togaje vrlo važno da roditelji brižljivo planiraju prehranu te vode računa o zastupljenosti namirnica koje obiluju najvažnijim mikronutrijentima.

Odgovarajući unos vitamina i minerala važan je u svakoj dobi, no posebno je značajan tokom djetinjstva. Djeca u svakoj dobi (što uključuje i adolescente) trebaju vitamine i minerale u zadovoljavajućoj količini jer u protivnom može doći do zdravstvenih ili čak razvojnih teškoća. Zdrava, uravnotežena prehrana najbolji je izvor ovih mikronutrijenata koje se može dobiti iz pet osnovnih prehrambenih skupina, od povrća i mahunarki do mliječnih proizvoda.

U nastavku donosimo pregledan prikaz svih važnih vitamina i minerala, njihovih prirodnih izvora, kao i uloge koja im pripada u organizmu.

Osnovno što treba znati o vitaminima i mineralima

Vašem djetetu treba puno esencijalnih vitamina i minerala za rast, razvoj i dobro zdravlje. To uključuje:

  • vitamine A, B, C, D, E, K i folat,
  • minerali poput kalcija, joda, željeza i cinka.

Najbolji način da vaše dijete dobije dovoljno vitamina i minerala jest da jede raznolika jela koja obuhvaćaju pet skupina zdravih namirnica:

  • povrće i mahunarke,
  • voće,
  • žitarice i proizvode od žitarica,
  • hrana s proteinima, uključujući meso i zamjene za meso,
  • mliječni proizvodi ili zamjene za mlijeko.

Većina vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari bolje se apsorbira kada dolazi iz hrane, nego iz vitaminskih i mineralnih dodataka prehrani.