Novi test krvi

Rana detekcija preeklampsije tokom trudnoće donosi nadu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rana detekcija preeklampsije tokom trudnoće donosi nadu
Foto: Ilustracija

Svaka buduća majka je svjesna važnosti praćenja krvnog tlaka tijekom trudnoće kako bi se spriječila preeklampsija, ozbiljno stanje koje može ugroziti zdravlje majke i djeteta. Nova testiranja donose nadu!

Mnoge žene često nisu svjesne preeklampsije sve dok ne zatrudne jer nije uobičajno stanje i može proći neprimijećeno dok se ne pojave simptomi. Međutim, preeklampsija, koja pogađa između 2% i 8% trudnica, postaje poznata većini trudnica jer je važno prepoznati znakove koji mogu ukazivati na potencijalno opasno stanje.

Preeklampsiju karakteriše povišeni krvni pritisak i prisutnost proteina u mokraći, a obično se razvija nakon 20. sedmice trudnoće. Iako se preeklampsija obično može kontrolisati, može napredovati u ozbiljnije stanje poput eklampsije ili HELLP sindroma, što predstavlja opasnost i za majku i za dijete. Do sada nije bilo načina za predviđanje ko je u većem riziku od preeklampsije, ali postoji nada - novi krvni test može procijeniti rizik od ovog stanja već u ranim fazama trudnoće, prije nego što se simptomi pojave.

Ovaj test, razvijen od strane kompanije  Labcorp, namijenjen je za korištenje u ranoj trudnoći, između 11. i 14. sedmice, i može procijeniti rizik od preeklampsije do 34. sedmice trudnoće. Ovaj test pruža novi pristup otkrivanju preeklampsije, koristeći četiri biomarkera povezana s rizikom od ovog stanja. To su molekule prisutne u krvi koje mogu ukazivati na prisutnost bolesti.

Iako još uvijek nema dovoljno podataka za preporuku ovog testa svim trudnicama, njegova upotreba se smatra obećavajućom i mogla bi se uključiti u rutinsku kliničku praksu kako bi se ranije identificirali rizični slučajevi preeklampsije. Ovo je važan korak naprijed u očuvanju zdravlja majki i djece tokom trudnoće.