Različite manifestacije

Slušajte intuiciju: Ne ignorišite prve simptome autizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Slušajte intuiciju: Ne ignorišite prve simptome autizma
Foto: Ilustracija

Autizam je kompleksni neurološki poremećaj koji može imati različite manifestacije i stepene ozbiljnosti. Prepoznavanje simptoma autizma u ranoj fazi od vitalnog je značaja za pružanje pravovremene podrške i intervencije. Iako se simptomi autizma mogu razlikovati od osobe do osobe, postoji nekoliko uobičajnih znakova na koje roditelji, skrbnici i stručnjaci trebaju obratiti pažnju.

Prvi simptomi autizma često se mogu primijetiti već u ranoj dobi djeteta, obično između 12 i 24 mjeseca.

Neki od tih simptoma uključuju:

Ograničeni ili ponavljajući obrasci ponašanja

Djeca s autizmom često pokazuju stereotipna ponašanja kao što su ponavljanje pokreta, fiksacija na određene objekte ili rituali.

Problemi s komunikacijom

Ovo može uključivati kašnjenje u razvoju govora, nedostatak gestikulacije, ili poteškoće u razumijevanju ili izražavanju emocija.

Socijalne poteškoće

Djeca s autizmom mogu pokazivati ograničen interes za interakciju s drugima, izbjegavajući kontakt očima ili ne pokazujući interes za dijeljenje radosti ili interesa s drugima.

Osetljivost na promene u okolini

Osjetljivost na promjene u rutini ili okolini može biti još jedan znak autizma. Djeca mogu reagovati na određene zvukove, teksture ili mirise na intenzivniji način nego druga djeca iste dobi.