Donosimo savjete

Sve o stolici kod beba: Na šta trebamo obratiti pažnju?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sve o stolici kod beba: Na šta trebamo obratiti pažnju?
Foto: Ilustracija

Prva godina života djeteta donosi mnoge nove izazove za roditelje, a praćenje zdravlja djetetove stolice može biti jedan od tih izazova. Razumijevanje što je normalno, a što nije, može pomoći roditeljima da osiguraju dobro zdravlje svoje bebe. U ovom članku ćemo istražiti što je tipično u pogledu stolice kod beba te kada bi roditelji trebali potražiti medicinsku pomoć.

Normalna stolica kod beba

  • Dojenčad koja su isključivo na majčinom mlijeku: Stolica dojenčadi koja su dojena može varirati u boji, konzistenciji i učestalosti. Obično je žuta, tekuća ili pastozna, i može imati blagi miris. Kod dojenčadi na isključivoj dojenosti, česta stolica može biti normalna, čak i nakon svakog obroka.
  • Dojenčad koja su na mliječnoj formuli: Stolica kod dojenčadi koja su hranjena mliječnom formulom može biti gušća i čvršća nego kod dojenčadi koja su dojena. Boja stolice može varirati od svijetložute do smeđe.
  • Pojedinačne razlike: Svaka beba je jedinstvena i može imati svoje obrasce u pogledu stolice. Neki će imati česte stolice, dok će drugi imati stolicu rjeđe.

Šta bi moglo ukazivati na problem?

Promjene u boji

Ako primijetite značajne promjene u boji stolice vaše bebe, poput pojave krvi, bjelkastih ili crnih mrlja, to može biti znak problema i trebali biste se obratiti pedijatru.

Proljev ili zatvor

Ako primijetite da vaša beba pati od učestalog proljeva ili zatvora, ili ako je stolica neuobičajeno tvrda ili tekuća, to može ukazivati na problem.

Neobičan miris

Ako primijetite neobičan ili izuzetno jak miris stolice, to također može biti znak problema.
Određeni uzorci: Promjene u uzorcima stolice, poput pjenaste stolice ili stolice koja izgleda poput crne ribane olovke, mogu ukazivati na zdravstvene probleme.
Kada se obratiti liječniku:

Ako primijetite bilo kakve znakove ili simptome koji izgledaju zabrinjavajuće ili neuobičajene, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom.

Neki znakovi koji bi mogli ukazivati na potrebu za hitnom medicinskom pažnjom uključuju:

  • Teški proljev ili zatvor
  • Pojava krvi u stolici
  • Nedostatak stolice ili tekuća stolica duže od 24 sata
  • Povraćanje ili drugi simptomi bolesti