Prema istraživanja

Utjecaj pušenja u adolescenciji na razvoj mozga: Evo šta treba znati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Utjecaj pušenja u adolescenciji na razvoj mozga: Evo šta treba znati
Foto: Ilustracija

Pušenje u tinejdžerskoj dobi može imati dugoročne štetne posljedice na razvoj mozga, pokazuju istraživanja. Adolescenti koji puše izloženi su većem riziku od smanjene kognitivne sposobnosti i problema s pamćenjem, što može uticati na njihovu akademsku uspješnost i općenito funkcionisanje.

Studije su pokazale da nikotin, glavni aktivni sastojak u cigaretama, ima negativan uticaj na formiranje mozga kod mladih osoba. Mozak tokom adolescencije prolazi kroz intenzivan razvojni proces, posebno u područjima odgovornim za donošenje odluka, kontrolu impulsa i učenje. Izlaganje nikotinu u ovoj ključnoj fazi razvoja može ometati normalne neurobiološke procese.

Osim toga, pušenje u tinejdžerskoj dobi povezano je s većom vjerovatnošću da će se razviti ovisnost o nikotinu u odrasloj dobi. Ovisnost može dalje komplikovati situaciju jer pušači mogu nastaviti s navikom i u kasnijoj dobi, što dodatno šteti njihovom zdravlju.

Važno je edukovati tinejdžere o štetnim učincima pušenja na mozak i ukazati im na dugoročne posljedice koje pušenje može imati na njihovu budućnost. Prevencija i podrška u prestanku pušenja u tinejdžerskim godinama mogu imati ključnu ulogu u očuvanju zdravog razvoja mozga i općeg dobrobiti mladih ljudi.