Engleska

Zabrinjavajuće: Skoro četvrtina djece od 10 i 11 godina je gojazno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zabrinjavajuće: Skoro četvrtina djece od 10 i 11 godina je gojazno
Foto: Hoag Medicial Group

Skoro svako četvrto dijete uzrasta od 10 i 11 godina u Engleskoj je gojazno, otkriva najveća studija o ovom problemu i ukazuje na dubok i alarmantan dugoročni, negativni uticaj pandemije koronavirusa.

Tokom prve godine izolacije stopa gojaznosti porasla je za 45 posto kod djece uzrasta od četiri do pet godina i za 21 posto kod djece od 10 do 11 godina, otkriva analiza koja je obuhvatila više od milion djece, prenosi londonski Guardian.

Prevalencija gojaznosti među mlađom djecom u predškolskom uzrastu se od tada uglavnom vratila na očekivane, iako i dalje zabrinjavajuće nivoe, ali udio djece koja napuštaju osnovnu školu sa prekomjernom tjelesnom težinom, gojaznošću ili teškom gojaznošću i dalje je mnogo veći nego prije pandemije.

Stručnjaci kažu da je to vjerovatno zbog toga što su se mlađa djeca vratila zdravijim stilovima života, ali su se kod mnoge starije djece stvorile loše navike u ishrani, nedovoljno vježbanje i štetni, dugački intervali koje provode pred ekranom.

Porast broja djece koja su na putu da postnu gojazna ili su postala gojazna tokom pandemije znači da će još najmanje 56.000 djece odrasti sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, raka i drugih ozbiljnih bolesti, upozoravaju istraživači iz Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i njege Southampton pri Biomedicinskom istraživačkom centru.