Doprinos rastu i razvoju

Zašto je bitno pustiti bebu da jede prstima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto je bitno pustiti bebu da jede prstima
Foto: Ilustracija

Uvođenje čvrste hrane u ishranu bebe može biti uzbudljiv trenutak, a jedan od najučinkovitijih pristupa je "finger food" ili hrana koju beba može jesti prstima. Ovaj način ishrane ne samo da pruža praktične prednosti, već i doprinosi razvoju djeteta na više nivoa. 

Razvoj motorike

Jedenje prstima pomaže u razvoju fine motorike kod beba. Držanje malih komadića hrane poboljšava koordinaciju ruku i očiju, što je bitno za razvoj finih motoričkih veština.

Samostalnost i samopouzdanje

Kada beba može sama uzimati hranu, osjeća se samostalnije i ponosnije. Ovo jača njen osjećaj nezavisnosti i samopouzdanja, što je važno za emocionalni razvoj.

Povećava interesovanje za hranu

Hrana koju beba može sama uzimati i istraživati često je zanimljivija i privlačnija. Ovaj pristup može pomoći u razvijanju pozitivnog odnosa prema hranjenju i različitim vrstama hrane.

Poboljšava senzorni razvoj

Jedna od prednosti finger fooda je da omogućava bebi da istražuje različite teksture, ukuse i mirise hrane. Ovaj senzorski podsticaj pomaže u razvijanju čula i preferenci.

Podstiče pravilno žvakanje

Iako bebe u ovom uzrastu još uvek nemaju sve zube, učenje kako da žvaću hranu poboljšava njihov oralni motorni razvoj i priprema ih za prelaz na čvršću hranu.

Stimuliše razgovor i interakciju

Kada beba jede prstima, često se događa da istražuje hranu i razgovara sa roditeljima tokom obroka. Ova interakcija doprinosi razvoju govornih vještina i povezanosti sa porodicom.