Evo za koliko voće i povrće mogu produžiti život

Područje nutricionizma ima mnogo kontroverznih tema i s vremena na vrijeme preispituje se vrijednost i upotreba raznih namirnica. Međutim, ono oko čega su već niz godina svi složni jest koja je neupitno najbolja hrana za čovjeka- voće i povrće. Jedna od glavnih smjernica svake dijete i načina prehrane iz svih djelova svijeta je upravo veći unos voća i povrća što u konačnici znači zdraviji i vitalniji organizam te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti, prenosi Index.hr. Još od malih nogu govorimo našoj djeci kako nas prehrana bogata voćem i povrćem štiti od bolesti, što je zaista i tako, ali jeste li ikada vidjeli neke konkretne brojke?
Nije potrebno raditi nova istraživanja kako bi dokazali jesu li povrće i voće najzdravije namirnice koje možemo staviti na naš stol, ali skupinu znanstvenika iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine zanimali su nešto precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti. Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800 000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.
Pokazalo se kako svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 5 %, što znači da dodatna 4 obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 % kod osoba iste starosne skupine koje pojedu moža jednu voćku dnevno. Isto tako, znanstvenici su utvrdili kako nema dodatnih benefita jedemo li više od 4-5 obroka dnevno koji su bogati voćem i povrćem, što pokazuje kako je zapravo važno unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto dodatnom suplementacijom multivitamina i minerala u raznim oblicima. Ukoliko jedete dovoljnu količinu voća i povrća uz sve obroke u danu, ne treba vam dodatan unos vitamina i minerala- to vas neće učiniti zdravijima, i još uvijek nije sigurno može li suplementacija u potpunosti zamijeniti nutrijente iz voća i povrća.
Prehrana bogata važnim mikronutrijentima, vitaminima i mineralima koje unosimo kroz voće i povrće itekako utječe na konačnu stopu smrtnosti i mogućnost od razvoja bolesti, a uključimo li uz to još i neke dodatne faktore poput redovite tjelovježbe dobit ćemo formulu za duži i kvalitetniji život.
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Zanimljiv recept: Čorba od graška i piletine
Danas vam donosimo zanimljivu pripremu čorbe zbog koje ćete htjeti ponovo da je kuhate. Sastojci: 1 glavica crnog luka 2...
Pet ljutih začina koji pomažu zdravlju i održavanju dobre linije
Istraživanja su pokazala da ljuti začinii umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, dok će pozitivno djelovati i...