Filipović-Hadžiomeragić: Nedovoljan unos joda uzrokuje brojne poremećaje

Ističe se da se najčešći uzroci neispravnosti odnose na nepravilne deklaracije proizvoda, koncentraciju joda i odstupanja kada je riječ o organoleptičkim svojstvima (strana tijela i mirisi).
Tim povodom, dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekla je za Fenu da je kuhinjska so koju unosimo kako bi doprinijeli okusu naše hrane značajna zbog toga što s njom unosimo i jod neophodan za rad i razvoj organizma, ali i zbog toga što njen pretjeran unos predstavlja rizik za obolijevanje srca i krvinih sudova.
– Kada govorimo o unosu joda, od posebne je važnosti za zdravlje jer nedovoljan unos joda uzrokuje brojne razvojne i funkcionalne poremećaje koji se zajednički nazivaju poremećaji uzrokovani nedostatkom joda (eng. Iodine deficiency disorders – IDD) – kazala je Filipović-Hadžiomeragić.
Pojašanjava da u nutritivnom smislu jod spada u elemente u tragovima, odnosno mikronutrijente, te su potrebe za jodom male, ali se on mora unositi u organizam svakodnevno.
– Dnevne potrebe odraslih za jodom iznose 150 mcg/ dan, dok su dnevne potrebe kod trudnica i dojilja veće i iznose 250-300 mcg dnevno za trudnice i 225-350 mcg dnevno za dojilje – istakla je Filipović-Hadžiomeragić.
Kako je naglasila, jod se u organizmu nalazi u sastavu hormona štitnjače, koji su neophodni za odvijanje ćelijskog metabolizma.
– Manjak joda u organizmu uzrokuje pojačan rad štitnjače kojim se pokušava nadoknaditi manjak hormona, te posljedično povećanje štitnjače odnosno razvoj strume ili guše. Ako postoji izrazit nedostatak joda u ishrani javlja se endemska gušavost i kretenizam, povećan broj perinatalnih smrti i smrti dojenčadi te mnogi drugi razvojni poremećaji – pojasnila je.
Blagi do umjereni nedostatak joda u ishrani može uzrokovati nastanak guše te sporiji psiho-motorni i mentalni razvoj uz niži kvocijent inteligencije.
Neadekvatan kvalitet soli, posebno nedovoljna koncentracija joda u soli može dovesti do neadekvatnog unosa joda u organizam što predstavalja rizik po zdravlje.
– Kod odraslih se taj nedostatak manifestuje u vidu pojave guše, hipotireoidizma, oštećenja mentalnih funkcija i smanjenja fertiliteta. Na neadostatak joda posebno su osjetljive vulnerabilne populacione grupe kao što su trudnice, dojilje i dojenčad – ističe Filipović-Hadžiomeragić.
Kako je naglasila, neadekvatan unos joda kod trudnica dovodi do usporenog rasta i razvoja fetusa, poremećaja vida i sluha, usporenog mentalnog sazrijevanja i mentalne retardacije.
– Ukoliko se navedeni poremećaj ne prepozna u toku trudnoće, a ni poslije poroda u doba laktacije i nekoliko prvih godina života, dešavaju se trajne posljedice – rekla je.
Filipović-Hadžiomeragić je također kazala da nedostatak joda kod djece i adolescenata može rezultirati sa razvojem gušavosti, usporenim fizičkim i mentalin razvojem, te smanjenom inteligencijom.
(FENA)
Povezani članci
SKB Mostar nabavio robotički uređaj Loop X
Sveučilišna klinička bolnica Mostar na konferenciji za novinare predstavit će najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju, a riječ je...
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...