Fizička aktivnost pozitivno djeluje na fizičko i mentalno zdravlje

„Lakše je zdravlje održati nego ga povratiti” – Keneth Cooper

Gojaznost je najstariji i još uvijek najčešći metabolički poremećaj kod čovjeka. Kroz historiju se gojaznost povezivala sa zdravljem i  bogatstvom, a tek nakon osamdesetih godina prošlog stoljeća gojaznost se počinje posmatrati kao zdravstveni problem. Kao faktor rizika gojaznost se povezuje s velikim brojem hroničnih oboljenja kao što su: povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, srčani udar, depresija, pojedini oblici  žloćudnih bolesti te degenerativne bolesti koštano – mišićnog sistema. Gojaznost se definiše kao  stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim djelovanjem na zdravlje organizma. Prema dostupnim podacima, procjenjuje se da oko 60% stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, od čega se oko 20% smatra gojaznim.

Fizička aktivnost štiti i unapređuje zdravljeDa bi se uspješno započeo proces mršavljenja potrebno je istovremeno smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost jer samo dijeta ili pojačana fizička aktivnost neće dovesti do željenog rezultata. Fizička aktivnost doprinosi održavanju tjelesne težine i trebala bi biti neizostavan dio procesa mršanja. Redovna fizička aktivnost pokazuje mnogostruka pozitivna djelovanja na zdravlje:

– poboljšava zdravlje i smanjuje rizik obolijevanja i prerane smrti,

– smanjuje rizik razvoja bolesti srca i rizik umiranja od nje,

– smanjuje osjećaj  tjeskobe i straha,

– unapređuje psihičko zdravlje i smanjuje osjećaj stresa,

– pomaže izgradnji i održanju zdravih kostiju, mišića i zglobova.

Dan ima 1440 minuta, a za fizičku aktivnost pokušajte odvojiti  bar 30 minuta.

L – karnitin i vježbanje

Ako je tijelo motor, a masti su benzin koji ga pokreće, L-karnitin je ulje koje podmazuje sistem. Bez L-karnitina sistem je nepodmazan, naše tijelo se osjeća umorno jer mu nedostaje energije. Ako ga nemamo dovoljno u tijelu, dodatak L-karnitina će nas učiniti poletnijima , energičnijima i spremnijim za vježbanje.

Ljekar Vam savjetuje:  Dr. Anela Šehić-Lihovac

Svim osobama koje su  pored redukcijske prehrane podvrgnute intenzivnim fizičkim naporima, a u cilju smanjenja tjelesne težine savjetujem uzimanje dodataka prehrani. Od dostupnih proizvoda na tržištu, moj izbor bi bio ROYAL SPORT® Jelly. ROYAL SPORT® Jelly je kombinacija matične mliječi i L-karnitina, koji je namijenjen osobama koje žele poboljšati svoju fizičku spremnost kao što su profesionalni i amaterski sportisti te osobama koje žele smanjiti i/ili održati odgovarajuću tjelesnu težinu. L-karnitin je aminokiselina koja učestvuje u procesu oksidacije (sagorijevanje) masti i proizvodnji energije, što doprinosi kontroli tjelesne težine.