Gagamija: Prirodni lijek za mnoge bolesti

Gagamija (Lycopus europaeus), gagalica ili vučja noga, vučja stapka, nazivi su ljekovite, višegodišnje zeljaste biljke, koja cvjeta od juna do avgusta, a raste na vlažnim močvarnim livadama, uz rijeke i potoke, kao i na poplavljenim površinama.

Stabljika joj je uspravna i može da naraste do jedan metar. Listovi su naspramni i krupno nazubljeni, cvjetovi mnogobrojni i skupljeni.

Nadzemni dio u cvijetu je ljekovit, skuplja se tako što se odsjeca gornja polovina biljke, zatim suši u buketićića, u hladu. Gagamija je bogata gorkim materijama (likopinom), taninima i etarskim uljem. U većoj količini sadrži flavonoide, derivate fenolne kiseline, među kojima najviše kafene i ruzmarinske, kao i minerale fluor i mangan.

U narodnoj medicini najčešće se koristi kao čaj protiv tahikardije i slabosti srca, pomaže kod groznice, dijareje, odliva krvi, bijelog pranja.

Posljednjih godina najviše se izučava njena djelotvornost u liječenju pojačane aktivnosti štitne žlijezde, hipertireoze. Istraživači su otkrili da ekstrakt biljke djeluje na metabolizam joda i lučenje hormona štitne žlijezde tiroksina. Redovnim konzumiranjem se rad štitne žlijezde može normalizovati. Preporučuje se i kod hormonalnog poremećaja, zbog hiperaktivnosti štitne žlijezde.

Kinezi su najdalje otišli u izučavanju njenih ljekovitih svojstava. Poslije višegodišnjeg istraživanja dokazali su da pomaže kod hipertireoze. Otkrili su i da ekstrakt lista gagamije spriječava rad enzima neophodnih za proizvodnju mokraćne kiseline, koja je uzrok gihta, a zahvata najčešće nožni palac.

Analizom preparata od gagamije nisu otkriveni nikakvi neželjeni efekti. Ipak, ne preporučuje se djeci i trudnicama, kao ni osobama koje imaju hipotireozu, smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde.