Gorka dinja je veoma efikasna u sprečavanju širenja karcinoma

Gorka dinja ili karela jedna je od biljaka čiju su popularnost opravdala brojna naučna istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima.

Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti, piše Medical News Today.

Istraživanja su pokazala da sok gorke dinje ubija stanice raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Gorka dinja ili gorka tikva stoljećima je tradicionalni indijski lijek. U posljednje vrijeme suplementi ekstrakta gorke dinje dobijaju na popularnosti kao alternativni lijek za dijabetes. Nova istraživanja na miševima sugeriraju da ekstrakt gorke dinje može pomoći u borbi protiv raka.

Voće je i osnovni proizvod određenih azijskih kuhinja. Nedavno su profesorica Ratna Ray sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju i njene kolege otkrile da je ekstrakt gorke dinje efikasan u sprječavanju rasta i širenja tumora raka.

Laboratorijski testovi pokazali su da je ekstrakt zaustavio te stanice da se razmnožavaju, sugerirajući da bi mogao biti efikasan u sprječavanju širenja karcinoma.

U daljnjim eksperimentima, istraživači su otkrili da je biljni ekstrakt u stanju smanjiti pojavu raka jezika.

Dakle, u svojoj novoj studiji, profesorica Ray i tim pokušali su otkriti šta može dati gorkim jedinjenjima dinje prednost protiv ćelija raka.

Ekstrakt gorke dinje u osnovi je zaustavio rast tumora raka, pa čak i doveo do smrti nekih ćelija raka.

(Cuvajzdravlje.ba)