Hrana koja vam može pomoći da se prirodno riješite boli

Neke namirnice mogu povećati upalu. Na primjer šećer i bijelo brašno ogromni su krivci. No postoje namirnice koje mogu smanjtii hroničnu upalu te se boriti protiv karcinoma i drugih bolesti. Najbolja vijest je ta što sve te namirnice imaju dobar ukus stoga ih je lako dodati u vašu prehranu.

Omega-3 masne kiseline

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama odlična je za borbu protiv upale. Studije pokazuju da su miševi koji su hranjenin ekstra djevičanskim maslinovim uljem zaustavili razvoj artritisa i smanjili otok u zglobovima.

Hrana bogata omega-3 smasnim kiselinama su masne ribe poput lososa, tune i skuše. Chia sjemenke, orasi, jaja i orašasti plodovi također su bogati omega-3 masnim kiselinama.

Bijeli luk

Bijeli luk, luk i prasa sadrži antioksidans kvercetin koji može ublažiti upalu. Bijeli luk je posebno učinkovit. Dnevno pojedite baš četiri čehna bijelog luka. Bijeli luk je dobar i u borbi protiv raka i može umanjiti rizik od bolesti srca i demencije.

Trešnje

Trešnje sadrže antioksidans antocijanin, koji je poznat kao protuupalni antioksidans. Istraživanja pokazuju da su i petiljke od trešanja jednako učinkovite. Redovna konzumacija soka od trešanja može vam pomoći da se riješite boli i ukočenosti.

Podjednako su dobre i jagode, maline, borovnice i kupine.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je protuupalno super piće. Toliko je dobar za svaki dio tijela da biste ga trebali piti čak i ako vas ništa ne boli! Zeleni čaj sadrži antioksidante koji smanjuju upalu. Pomaže i u sprječavanju raka, topljenju masti na stomaku te pomaže u smanjenju depresije.

Zeleni čaj ne sadrži puno kofeina tako da ga možete piti popodne ili naveče bez da vam poremeti ciklus spavanja. Nemojte mu dodavati šećer.

Đumbir

Đumbir ima snažno protuupalno dejstvo. Konzumirajte ga kao čaj, dodatak hrani. Jedno je istraživanje pokazao je da je ekstrakt đumbira pomogao 63 posto učesnika da se riješe bolova u koljenu. Također ako ste pretjerali sa vježbanjem, đumbir vam može pomoći da se osjećate bolje. Đumbir pomaže i u snižavanju šećera u krvi i bori se protiv srčanih bolesti, piše Klix.

Čuvajzdravlje.ba