Hren – prirodni antibiotik koji liječi kašalj, probavne tegobe…

Vjerojatno vam je poznat osjećaj kušanja svježe naribanog hrena – vatrena ljutina koja oduzima dah, snažno ulazi u nos i tjera suze na oči. Njemačka poslovica kaže da hren provjetrava duh. S obzirom na njegovu iznimnu ljekovitost, češće bismo se trebali “provjetravati” hrenom koji tradicionalno raste u uglu vrta i često “pobjegne” izvan ograde.
Otporna je to biljka visokih, bogatih listova i debelog, dubokog korijena, koja obiluje vitaminom C (sadrži ga dvostruko više od limuna) i eteričnim uljem koje je bogato mirisnim sumpornim spojevima glukozinatima. Hren sadrži i vitamine B skupine te raznovrsne minerale: kalij, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, silicij…
U proljeće se mladi listovi hrena mogu dodati salatama. Korijen se može vaditi cijele godine, a kažu da je najbolje vrijeme za to jesen.
Ljekoviti začin
Hren se najčešće koristi kao začin hrani – odličan je u umacima, salatama i zimnici ili kao jednostavan, svježe nariban prilog uz kuhano ili pečeno meso i kobasice.
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.
Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.
Pripravci protiv kašlja
– U svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu žličicu.
– Potrebni sastojci: 1 žlica svježe naribanog hrena, 1 žlica nasjeckanog luka, 5 žlica vode, 5 čajnih žličica meda. Priprema: Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu žličicu.
Oblog za reumu i artritis
Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.
Hrenov ocat protiv akni
100 g naribanog hrena stavite u staklenku i prelijte s 1 litrom voćnog octa. Ostavite da se namače 10 dana, a potom procijedite tekućinu. Ovaj ocat koristi se razblažen s vodom za uklanjanje prištića i akni. Otopinu možete nanijeti na akne kozmetičkom blazinicom, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.
Unatoč ljekovitosti hren treba oprezno koristiti jer u prevelikim količinama može izazvati proljev, znojenje, krvarenje u bubrezima. Ne smije dugo biti u dodiru s golom kožom jer može izazvati plikove i opekline. Hren se ne preporučuje djeci, osobama koje imaju čir na želucu ili poremećaj rada štitnjače.
(Ordinacija.hr)
Povezani članci
Šta se dešava sa tijelom kada svakodnevno jedete orahe
Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija na ovu namirnicu. Ako to...
Doktor otkriva kojom hranom treba započeti dan
Veza između hrane i misli defintivno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to...
Pet dobrobiti nara – jesensko voće puno antioksidansa
Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz historiju, koja seže hiljadama godina unazad. Nar je u sezoni od septembra do januara....
Osvježava dah i potiče izbacivanje tečnosti: Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u ishranu
Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno...