Istraživanje pokazalo da brza hrana udvostručuje rizik od neplodnosti

Studija, u kojoj je učestovalo 5.598 žena u dobi od 18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske, pokazala je da žene koje četiri ili više puta sedmično konzumiraju brzu hranu imaju veći rizik od neplodnosti.
Žene koje su često konzumirale brzu hranu u prosjeku su ostale trudne mjesec dana nakon žena koje nikada nisu jele brzu hranu.
Rezultati studije pokazali su i da svakodnevno konzumiranje više porcija voća povećavaju šanse za začećem, prenosi Klix.
“Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća”, rekla je Claire Roberts, glavna autorica studije i profesorica na australskom Univerzitetu Adelaide.
Ženama koj imaju problema sa neplodnošću stručnjaci savjetuju da konzumiraju više voća i povrća, cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova, zdravih masnoća, mlijeka i mliječnih proizvoda.
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Deset najčešćih simptoma infekcije heliko bakterijom
Statistike kažu da je uzrok čira na želucu, infekcija heliko bakterijom (H. pilori) prisutna kod više od polovine svjetske populacije....
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...
Otkrivena nuspojava lijeka za dijabetičare koji mnogi koriste za mršavljenje
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat...