Istraživanje: Umjetni zaslađivači mogu izazvati dijabetes

Prema najnovijim podacima, procjenjuje se da 2,2 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi umjetne zaslađivače 4 puta dnevno ili više.
Zamjene za šećer takođe se nalaze u hiljadama dijetalnih namirnica, kao što su gazirana pića, deserti, gotova jela i kolači, ali i proizvodima iz svakodnevne upotrebe, poput pasta za zube i žvaki.
Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan učinak na ljudsko tijelo, naučnici sada upozoravaju da neki umjetni zaslađivači mogu promijeniti mikrobiome konzumenata promjenom razine šećera u krvi.
Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Njemačkog nacionalnog centra za rak, rekao je: “Kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače smo identifikovali vrlo jasne promjene u sastavu i funkciji crijevnih mikroba i molekula koje se izlučuju u perifernu krv. Čini se da ovo sugeriše da su crijevni mikrobi u ljudskom tijelu prilično osjetljivi na svaki od ovih zaslađivača. Otkrili smo da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utiču na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba.”
“Zanimljivo je da su promjene u mikrobima bile u visokoj korelaciji s promjenama uočenim u glikemijskim reakcijama ljudi”, dodao je.
Očekuje da će se učinci zaslađivača razlikovati od osobe do osobe zbog nevjerovatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma.
Profesor Elinav je dodao: “Moramo podići svijest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko tijelo kao što smo prvotno vjerovali. Kliničke zdravstvene implikacije promjena koje mogu izazvati kod ljudi ostaju nepoznate i pozivaju na dodatne, dugotrajnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo nastaviti tražiti rješenja za utaživanje potrebe za slatkim, izbjegavajući pritom šećer koji je očito najštetniji za naše metaboličko zdravlje.”
Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell.
(Čuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....