Kakao i čokolada poboljšavaju mentalne procese

Kakao je bogat flavanolom koji spada u prirodna jedinjenja koji štite neurone, tako da je kod ispitanika primijećeno poboljšanje radne memorije i poboljšanje obrade vizuelnih informacija nakon što su konzumirali flavanol kakaa.
“Rezultati su pokazali potencijal flavanola kakaa da poboljša i zaštiti spoznajne procese kod osoba koje s tim imaju problema. On također smanjuje rizik nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja”, rekla je Valentina Socci s univerziteta L’Aquilla u Italiji.
Stalan unos kakaa i čokolade može donijeti pozitivne efekte na kognitivne funkcije tokom vremena. Međutim , postoje i nuspojave vezane za visoku kaloričnu vrijednost čokolade, zatim kofein i teobromin, te mnoštvo aditiva kao što su šećer i mlijeko. Stoga, naučnici preporučuju da se radije konzumira tamna čokolada koja je zdravija i bogatija flavanolom.
(Klix.ba)
Povezani članci
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...
Osam simptoma koji pokazuju da dijete možda ima ADHD
Dječji terapeut Joshua Terhune na TikTok profilu pod nazivom @kintsugi_counseling objavio je video u kojem je otkrio osam simptoma ADHD-a...