Kako liječiti PMS: Zaustavite bol, nadutost i nervozu ljekovitim biljkama

Simptomi PMS-a  i traju od sedam do deset dana. Javljaju se u obliku psihičkih i tjelesnih poteškoća, koje mogu biti različitog intenziteta, od jednog do drugog menstrualnog ciklusa. PMS ponekad uopće ne osjetite, a ponekad zna biti razlog za suze.

Uzrujanost, preosjetljivost, tjeskoba, potištenost, pojaveđa prištića, bolovi u leđima, osjećaj napuhnutosti, oticanje grudi, sve su to simptomi predmenstrualnog sindroma.

On se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina, ali i ako jedete previše slatke i slane hrane, kada ste pod stresom, te ukoliko se ne bavite sportom. Uzrok PMS-a je neuravnoteženost hormona, porast estrogena i smanjenje progesterona. Određeni čimbenici, poput previše šećera i ugljikohidrata u prehrani, previše kofeina, stres, mliječni proizvodi, hormoni iz mlijeka i mesa, pojačavaju simptome PMS-a.

Alkohol doprinosi PMS-u jer utječe na rad jetre i sprječava izlučivanje viška estrogena iz organizma. Neispravan rad crijeva, kao posljedica nezdrave ishrane, dodatno pogoršava situaciju zato što izaziva apsorpciju estrogena iz crijeva u krv.

PMS se, stoga, donekle može kontrolirati na način da pripazite što jedete, ne izlažete se stresnim situacijama i nastojite vježbati što više.

U ublažavanju simptoma PMS-a dobri su saveznici i pojedine ljekovite biljke.

Tinktura od konoplje jedan je od tih saveznika, a dostupna je u gotovo svim dućanima zdrave hrane, kao i u pojedinim lancima koji prodaju kozmetiku.

Cimetni ili kineski jam pomažu u reguliranju ciklusa i smanjivanju menstrualnih grčeva, dok korjen maslačka pomaže u detoksikaciji jetre i izlučivanju viška tekućina.

Izoflavoni iz soje ili crvene djeteline poboljšavaju izlučivanje viška estrogena. Mogu se uzimati u obliku tableta ili putem hrane.

Sjeme lana balansira hormone i blokira neželjene efekte estrogena. Lan pomaže i u otklanjanju probavnih smetnji.

Probiotici su uvijek dobrodošli, jer reguliraju probavu.

(Net.hr)