Kelj – superhrana koja pomaže sa stresom, ojačava kosti…

Kelj je jednostavno nutricionističko čudo.

Kratko i jasno – kelj je superhrana koja mora biti na vašem meniju. Ne samo da je krcat hranjivim tvarima, već redovito konzumiranje kelja pomaže i vašem tijelu u borbi sa stresom i raznim upalama te ojačava vaš imunološki sustav, kosti pa i kožu.

“Kelj je superhranjiv i zato se mora naći na vašem meniju, uz glavno jelo ili u salati. Kelj je jednostavno nutricionističko čudo”, smatra nutricionistica Edie Reads, piše EatThis.

Pomaže u borbi s bolestima

Kelj je pun antioksidansa, vitamina C i flavonoida, a pokazao se i kao velikom pomoći u detoksifikaciji. Posljednje studije pokazuju i da pomaže u liječenju raka i glaukoma.

Ojačava kosti

Samo jedna glavica kelja sadrži gotovo 200 miligrama kalcija i dovoljno vitamina K koji su važni sastojci u sprječavanju osteoporoze. “Vitamin K ključan je za razvoj kosti i da naše tijelo može proizvoditi krvne ugruške kada nam oni trebaju”, kaže dijetetičarka Megan Byrd.

Borba s upalama i stresom

Zahvaljujući antioksidansima, kelj aktivno radi na smanjenju upala i stresa koji mogu oštetiti stanice u tijelu i dovesti do kroničnih stanja. Također, kelj sadrži beta karoten, magnezij, vitamin C, B vitamine, vitamin K, vlakna i vitamin A koji pomaže u održavanju zdrave kože, kose, nokti, očiju i imunosnog sustava.

Poticaj proizvodnji crvenih krvnih stanica

Zelenjava poput kelja puna je vitamina K koji pomaže tijelu da zgruša krv, željeza koje dovodi kisik do vitalnih organa i proizvodi crvene krvne stanice, magnezija te vitamina A koji je važan za dobar vid

Detoksikacija

Jesti kelj znači napuniti vaše tijelo balansom vitamina (A, B6, C i K), vlakana, kalcija i antioksidansa koji pomažu tijelu da se riješe neželjenih materijali. Ako ostanu u tijelu, ti bi toksini mogli izazvati oštećenje stanica, upala pa čak i bolesti poput raka.

 

Čuvajzdravlje.ba / n1