Koje namirnice treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni

Dolazak jeseni i generalo promjena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba mijenjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.

Jedan od načina da se izborimo sa ovim promjenama je da malo promijenimo naše navike u ishrani kako bismo primjenili “sezonsku hranu” koja može da podrži naše zdravlje na više načina.

Prema dr Trevoru Kejtsu tikva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

“I sjemenke tikve i same tikve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a sjemenke bundeve su dobar izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata”, ističe doktor za The List.

Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?

Dr Trevor predlaže da promijenimo naše navike u ishrani na osnovu promjene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše tijelo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše tijelo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repu…

(Cuvajzdravlje.ba)