Konzumirajte ga svakodnevno i bićete zdraviji

Svježe pripremljeni sir se zbog manjeg djelovanja na porast šećera u krvi u odnosu na glukozu, preporučuje u ishrani dijabetičara.
Sirevi sadrže bjelančevine visokobiološke vrijednosti. Mliječna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlječna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.
Laički rečeno, mliječna masnoća osim što doprinosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, supstance kao što su lecitin, karoten i u masti topljive vitamine A, D i E. Osim zasićenih sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.
Količina holesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Svježe pripremljeni sirevi sadrže znatno manje holesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog uticaja na zdravlje.
Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog crijeva.
Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji sa jogurtom začinjenim sa svježim začinskim biljem.
(NN)
Povezani članci
Doktor otkriva kojom hranom treba započeti dan
Veza između hrane i misli defintivno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to...
Pet dobrobiti nara – jesensko voće puno antioksidansa
Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz historiju, koja seže hiljadama godina unazad. Nar je u sezoni od septembra do januara....
Osvježava dah i potiče izbacivanje tečnosti: Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u ishranu
Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno...
Ovo je sedam začina koji najbolje potiču mršavljenje
Svi vrlo dobro znamo koliko je pravilna i raznolika prehrana važna za naše zdravlje, a osim klasičnih namirnica koje konzumiramo,...