Kora od banane zdravija nego što mi mislimo

Vjerovatno nikad niste probali da pojedete bananu s korom. Navikli smo da je bacamo, ali ne bi trebalo, jer je veoma zdrava i hranljiva

Sigurno niste vidjeli nekoga da jede koru od banane, jer smo navikli da jedemo samo slatku unutrašnjost, a koru bacamo. Međutim, u Indiji, na primjer, godinama unazad, kora od banane se jede.

Dok je unutrašnjost banane mekana i slatka, kora je tvrda i pomalo gorka, pa je razumljivo zašto je ne jedemo. Međutim, s njom bacamo i važne hranljive sastojke.

Kora od banane bogata je vitaminima B6 i B12, kao i magnezijumom i kalijumom. Unutrašnjost banane takođe sadrži ove elemente, ali u znatno manjoj mjeri.

Evo koliko nutrijenata sadrži jedna banana u odnosu na dnevne potrebe našeg organizma:

– 12 odsto dnevne potrebe za vlaknima, koja potpomažu varenje i smanjuju rizik od dijabetesa.
– 17 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan faktor za održavanje imuniteta.
– 20 odsto dnevne potrebe za vitaminom B6, koji pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju
– 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom, koji je važan za razvoj novih ćelija u cijelom organizmu.
– 8 odsto dnevne potrebe za magnezijumom, koji je važan za regulaciju glukoze i krvnog pritiska.
Kora od banane je tanja i mekša što je banana zrelija, a tada postaje i slađa, pa je lakše sažvakati je i svariti. Ako to nije dovoljno, ona može da se obari ili ispeče, a ako ni tada niste zadovoljni i ne možete da je pojedete, možete je koristiti u druge svrhe.

Koru od banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu kasnije koristiti za zalivanje cvijeća. U njoj će biti mnogo više hranljivih sastojaka koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.

Koru možete koristiti i za pečenje mesa. Kad pečete meso u rerni, koru od banane možete poređati ispod da se osigurate da se meso ne presuši.

 

 

(Vijesti.ba)