Kozji sir i surutka su izvor zdravlja

Kozji sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.
Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Djelotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala, rada bubrega…
Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdjevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbjeđuje brz oporavak mišića poslije treninga.
Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za bjelančevinama.
Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osjećaj relaksiranosti. Serotonin djeluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Lijek protiv stresa – druženje sa kravama
Mnogi posjetioci odnedavno ne stižu izdaleka na farmu Dumble na sjeveru Engleske, jer ondje žele kupiti sir i mlijeko, već...
Sezona je prehlade, napitak od dva prirodna sastojka će vam pomoći da što brže ozdravite
Nastupila je sezona prehlade, a ovaj napitak od dva prirodna sastojka će vam pomoći da što brže ozdravite. U 1...
Kako ojačati imunitet?
Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana izloženi smo virusima i bakterijama, a s obzirom na to da je u ovom...
Koji su simptomi velikog kašlja koji hara regionom?
Samo tokom petka u Hrvatskoj je zabilježeno više od 1.400 novih slučajeva hripavca, odnosno velikog kašlja. Nekoliko slučajeva je dosad...