Makadamija orah – put do zdravlja i dugovječnosti

Makadamija orah pripada grupi najzdravijih orašastih plodova, a porijeklo vuče iz daleke Australije. Australija je i danas njihov najveći proizvođač, a zahvaljujući nutritivnim svojstvima kojima raspolažu, orasi makadamije značajno djeluju na očuvanje zdravlja ljudskog organizma.

Ova vrsta oraha bogat je izvor vitamina A, proteina, tiamina, riboflavina, niacina i folacina. Takođe sadrže umjerene količine cinka, bakra, kalcijuma, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidanse poput polifenola, aminokiseline, flavone, te selen. Pored navedenog, dobar su izvor ugljenih hidrata kao što su saharoza, fruktoza, glukoza, maltoza.

Njihova redovna konzumacija ima pozitivno djelovanje na organizam. Uravnotežena prehrana u koju su uključeni makadamija orasi put je do zdravlja, dugovječnosti i smanjenja degenerativnih bolesti.

Makadamija se preporučuje za očuvanje zdravlja srca, jer smanjuje nivo holesterola. Kako su bogati zdravim monozasićenim mastima pomažu pročišćenju arterija, a uz to i snižavaju nivo triglicerida koji dižu masnoću, te smanjuju rizik od koronarnih bolesti.

Kako oni sadrže visoku koncentraciju flavonoida koji štite ćelije od oštećenja – konzumiranjem postižemo izvrsno antioksidativno dejstvo. Antioksidanti makadamija oraha štite organizam od mnogih bolesti, uništavajući slobodne radikale i time djeluju preventivno i terapeutski u slučajevima karcinoma, npr. pluća, prostate, želuca, grlića materice, dojke…

Većina osoba izbjegava konzumaciju orašastih plodova, time i makadamija oraha, smatrajući ih izvorom masnoća. Međutim, oni baš mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine jer monozasićene masti koje sadrže podstiču mršavljenje, bogati su palmitoleinskom kiselinom i omega-7 masnim uljima koji predstavljaju blokove za enzime, kontrolišu sagorijevanje masnoće i apetit, utičući na smanjenje pohranjivanja masnoće u organizmu.

Makadamija orasi sadrže značajnu koncentraciju proteina koji su izuzetno bitan sastojak u ishrani zbog zdravlja mišića i vezivnog tkiva, kao i zdravlja kose, noktiju i kože. Dijetalna vlakna pozitivno djeluju na probavu, regulišući probavni sistem.

Fosfor, koji je takođe dio ovog oraha, igra važnu ulogu u zdravlju kostiju, transportu nutritijenata, dok je kalcijum takođe ključan za zdrave kosti i zube. Mangan čuva i gradi koštano tkivo, što je veoma bitno za zdravu kičmu i cjelokupan kostur u poodmaklom dobu. Omega-3 sprečavaju osteoporozu i korisni su kod artritisa, dok bakar utiče na regulisanje rada nervnog sistema.

Uz sve navedene koristi koje imaju makadamija orasi na zdravlje organizma, ako se još doda i izvrstan ukus, onda imate mnogo razloga da ih ubacite u ishranu.

(Cuvajzdravlje.ba)