Foto

Dvije decenije čekanja: Otvoren Centar za autizam u Tuzli

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Vijesti.ba

Nakon skoro 20 godina čekanja, djeca i osobe sa autizmom su dočekali otvaranje prvog centra za autima u BiH.

Svečanim presijecanjem vrpce ova ustanova je zvanično počela sa radom.

U Centru za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla je zaposleno 17 stručnih osoba koje će osobama sa autizmom pružati nekoliko vidova pomoći i njege.

- Ovdje sada imamo kapacitete da primimo 14 korisnika, kako budemo imali više resursa i kapaciteta tako ćemo i povećavati broj korisnika. U okviru djelatnosti je predviđen cjelodnevni i poludnevni boravak, kazala je Emina Altumbabić, direktorica Centra za autizam „Meho Sadiković“.

Potreba za ovakvim centrom je velika, ogromna, pa tako Centar dobija prijave korisnika iz cijele BiH.

- Svakodnevno dobijamo pozive za smještaj iz različitih kantona. Potreba je velika kako za ranu intervenciju, školski uzrast, tako i smještaj odraslih. Mi ćemo biti primjer kako treba centre graditi u svim dijelovima BiH, dodaje Altumbabić.

Centar će biti finansiran iz budžeta Tuzlanskog kantona. Sredstava su izdvojena i to za ovu godinu više od 500.000 KM.

- Mi smo ispunili sve uvjete da centar bude otvoren. Do sada je uloženo nekoliko miliona za samo opremanje i izgradnju kako naših tako i donatorskih sredstava. Ponosni smo da je ovdje otvoren prvi Centar za autizam u BiH. U budućnosti će centar pružati širi aspekt skrbi, za sada je dnevni centar i može se raditi u dvije smjene sa po 10 štićenika, kazao je ministar za rad i socijalnu politiku TK Fadil Alić.

Nekoliko se kantonalnih vlada promijenilo od početka gradnje ove ustanove i sve su one dijelom zaslužne za konačno otvaranje Centra, kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

- Ovdje moram reći da su roditelji ove djece najzaslužniji, oni su se od samog početka borili za centar koji danas otvaramo. Ovo je prva i jedina ustanova ovog tipa u BiH, mi smo zbog toga ponosni. Otvaranje Centra za autizam je jedna od 10 mjera koje smo mi kao vlada obećali u ovog godini. Siguran sam da će on poslužiti svrsi i olakšati život štićenicima i njihovim porodicama, kazao je Halilagić.

Edina Šabanović je majka Ajdina Mehića koji je osoba sa autizmom, kaže da su joj osjećanja pomiješana i da je Centar ispunjenje sna roditelja i osoba sa autizmom.

- Baš smo uzbuđeni svi. Posebno jer Centar nosi naziv po rahmetli Mehi Sadikoviću koji je inicirao otvaranje ove ustanove i bio glavni čovjek za gradnju centra, on na žalost nije dočekao da se ovo i otvori. Ovaj centar je nešto ogromno za mene i moju porodicu, kazala je Edina.

Centar će naredne sedmice napraviti zvanične rasporede korisnika, a sam rad sa njima počinje 8. januara.