Istraživanje

Ekonomska nesigurnost predstavlja ozbiljan teret za zdravlje, saznajte koji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ekonomska nesigurnost predstavlja ozbiljan teret za zdravlje, saznajte koji
Foto: Ilustracija

Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da je finansijski stres najozbiljniji faktor koji negativno utiče na zdravlje i opšte dobrostanje pojedinca. Ovo istraživanje je provedeno na gotovo 5000 odraslih osoba starijih od 50 godina.

Rezultati nacionalno reprezentativnog istraživanja potvrđuju da finansijski stres ima povezanost s dugoročnim promjenama ključnih zdravstvenih pokazatelja, uključujući imunosni, živčani i hormonalni sistem. Također, istraživanje naglašava da finansijski stres može ubrzati proces starenja, te ima snažniji uticaj na mentalno zdravlje u uporedbi s posljedicama emocionalnog stresa uzrokovanog bolestima, teškim gubicima ili razvodima.

Analizirali su šest najčešćih izazova koji uzrokuju stres

Istraživanje britanskih naučnika uporedilo je šest najčešćih stresora, uključujući finansijski stres, brigu o teško bolesnoj ili invalidnoj osobi, invaliditet, težak gubitak u porodici, bolest i razvod. Utvrđeno je da je finansijski stres bio najdestruktivniji faktor dugoročno povezan s visokorizičnim zdravstvenim ishodima.

Istraživanje je koristilo četiri biomarkera u krvi - kortizol (hormon stresa), C-reaktivni protein (CRP), fibrinogen i inzulinu slični faktor rasta 1 (IGF-1). Ovi biomarkeri povezani su s imunološkim odgovorom na stres, upalama i procesima starenja. Rezultati su pokazali da su sudionici pod finansijskim stresom imali 60 posto veću vjerovatnost razvoja visokorizičnog zdravstvenog profila nakon četiri godine.

Dodatne stresne situacije, poput razvoda, povećale su tu vjerovatnost za dodatnih 19 posto. Ova veza ostala je prisutna bez obzira na genetiku, socioekonomske faktore, godine ili spol sudionika, kao i njihov način života. Istraživanje je također istaklo da finansijski stres, težak gubitak i dugotrajna bolest imaju snažan uticaj na promjene u imunosnim i neuroendokrinim biomarkerima, ukazujući na kontinuirani fizički efekat kroničnog stresa.

Zaključci istraživanja sugerišu da hronični stres može izazvati hormonalne promjene i imunosne reakcije, što može pridonijeti pogoršanju fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Epidemiologinja Odessa Hamilton s UCL-a naglasila je invazivan uticaj finansijskog stresa na različite aspekte života, često rezultirajući porodičnom sukobima, socijalnom isključenošću, beskućništvom ili glađu. Iako istraživanje ne uspostavlja izravnu vezu između stresa i dugoročnih zdravstvenih problema, ističe značajan utjecaj stresa na tijelo tijekom starenja.