Medicina

Evo koja je namirnica odlična za obaranje holesterola

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo koja je namirnica odlična za obaranje holesterola
Foto: Unsplash

Kada želite da snizite nivo holesterola u krvi, vlakna su najvažnija stvar koju treba da jedete. Možete ih zamisliti kao spužvu koja upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem tijelu da ga eliminiše.

Jedna od namirnica koja ima izuzetno povoljan efekat na holesterol je crni grah. To je vrsta mahunarke koja je bogata vlaknima, proteinima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Ova namirnica sadrži rastvorljiva vlakna, koja se vezuju za holesterol u crijevima i sprečavaju njegovo apsorbovanje u krvotok. Time se smanjuje nivo lošeg, LDL holesterola i poboljšava nivo dobrog, HDL holesterola.

Preporučuje se da se dnevno unese oko 25 grama rastvorljivih vlakana, a jedna šolja kuhanog crnog graha sadrži oko četiri grama takvih vlakana.

Crni grah sadrži antocijanine, koji su moćni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu oksidisati LDL holesterol i učiniti ga još opasnijim za krvne sudove. Antocijanini iz crnog graha sprečavaju oksidaciju LDL holesterola i smanjuju zapaljenje i zgrušavanje krvi.

Ova vrsta graha sadrži magnezijum, koji je važan mineral za regulaciju krvnog pritiska i ritma srca. Magnezijum pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšava protok krvi.

Nizak nivo magnezijuma može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Jedna šolja kuhanog crnog graha sadrži oko 30 posto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma.

Crni pasulj se može jesti kao salata, čorba, varivo, humus ili dodatak drugim jelima. Preporučuje se da se crni pasulj potopi prije kuhanja, da bi se smanjila količina fitinske kiseline, koja može ometati apsorpciju nekih minerala.

Preporučuje se, takođe, da se crni grah kombinuje sa žitaricama, kao što su riža, kukuruz ili proso, da bi se kompletirala proteinska vrijednost.