Istraživanje

Globalno povećanje kolorektalnog karcinoma kod mladih: Zabrinjavajući podaci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Globalno povećanje kolorektalnog karcinoma kod mladih: Zabrinjavajući podaci
Foto: Ilustracija

Stopa kolorektalnog karcinoma među mlađim odraslim osobama globalno raste, s statistikom koja pokazuje da je svaka peta osoba s ovom bolešću mlađa od 55 godina. Novo istraživanje sa Ohio State Universityja donosi alarmantne uvide u uzroke ovog trenda, koji uključuju genetiku, prehranu i stil života.

Prehrana i upala

Istraživači su otkrili da prehrana s malo vlakana i visokim sadržajem masti može povećati upalu u crijevima. Ova upala ometa prirodne obrambene mehanizme tijela protiv tumora, čime se povećava rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Brže starenje ćelija

Zanimljivo je da su ćelije mladih osoba s kolorektalnim karcinomom pokazale znakove ubrzanog starenja. Te ćelije su bile u prosjeku 15 godina starije od stvarne dobi osobe, što se ne pojavljuje kod starijih bolesnika. Ovo ubrzano starenje može dodatno otežati borbu organizma protiv raka.

Fusobakterija i alkohol

Prethodna istraživanja povezala su kolorektalni karcinom s fusobakterijom, koja inače živi u ljudskim ustima. Ova bakterija pronađena je u crijevima osoba s rakom debelog crijeva pet puta češće nego u zdravih osoba. Također, visoka konzumacija alkohola može povećati rizik od ranog početka bolesti.