Kažu stručnjaci

Inovativni pristup koji može pružiti podršku u suočavanju s depresijom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Inovativni pristup koji može pružiti podršku u suočavanju s depresijom
Foto: Ilustracija

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama tvrde da bi inovativni eksperimentalni pristup poznat kao duboka stimulacija mozga (DBS) mogao pružiti pomoć gotovo tri miliona Amerikanaca koji se suočavaju s depresijom, a nisu imali uspjeha s drugim tretmanima.

Ovaj tretman je već odobren za stanja poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, a mnogi medicinski stručnjaci i pacijenti izražavaju nadu da će uskoro postati šire dostupan i za liječenje depresije.

Proces tretmana uključuje primanje preciznih električnih impulsa, a brojna istraživanja ukazuju na pozitivne rezultate ovog pristupa.

Elektrode su spojene žicom s uređajem smještenim ispod kože u grudima pacijenta, koji kontroliše intenzitet električne stimulacije i isporučuje stalne niske električne impulse.

Doktori tvrde da ovakva vrsta stimulacije pomaže jer neuroni komuniciraju putem električnih i kemijskih signala.

U normalnim uslovima, električna aktivnost u mozgu nesmetano putuje kroz sve dijelove, dok se DBS čini kao da "prekida ovaj krug", omogućujući mozgu da obavlja svoje uobičajne funkcije.

Neka od kasnijih istraživanja ukazuju da pacijenti s depresijom doživljavaju dugoročno olakšanje nakon primjene DBS terapije. Međutim, postoji određena doza skepticizma među nekim doktorima koji upozoravaju na potencijalne komplikacije poput krvarenja, moždanog udara ili infekcija nakon operacije.