Medicina

Kinesio traka: Fizioterapeutska metoda koja potiče samoizlječenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kinesio traka: Fizioterapeutska metoda koja potiče samoizlječenje

Kinesio taping relativno je nova fizioterapeutska metoda bazirana na kineziološkim principima. Tretira mišiće, periferne živce i organe. Tehnika potiče prirodnu sposobnosti tijela za samoizlječenjem, aktiviranjem neuroloških i cirkulatornih sustava.
Kinesio traka je tanka i lako se lijepi na kožu prenosi Index. Kad se maksimalno istegne postiže 130 do 140 posto svoje originalne dužine. Nakon aplikacije traka ostaje na koži 3 do 10 dana. Postupak se ponavlja ako postoji potreba. Traka ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži farmakološke sastojke. Efekte postiže isključivo svojim tkanjem i odgovarajućom aplikacijom. Postoje 3 širine: 2,5; 5 i 7 cm. Izrađuju se u tri boje: roza, plava i bež.

Suština liječenja je u pravilnom postavljanju trake na željeni dio tijela. Treba naglasiti da metoda nema ništa zajedničko sa standardnim korištenjem elastičnih zavoja i bandaža koje se postavljaju s ciljem da u određenom stupnju ograniče ili potpuno isključe pokret, a postavljaju se neposredno prije velikih napora i ubrzo nakon njih uklanjaju. Dakle, kinesio traka nema zadatak imobilizacije. Upravo suprotno, kinesio traka omogućava pokret.

Naime, mišići vrše pokret određenih dijelova tijela, ali također kontroliraju venski i limfni protok, te tjelesnu temperaturu. Upravo zbog toga poremećaji u mišićnom radu dovode do brojnih simptoma. Upaljeni mišić otekne i komprimira cirkulaciju u okolnom tkivu. Korištenjem kinesio trake mišićima i drugim tkivima može se pomoći djelujući s površine tijela. Traka dovodi do poticanja cirkulacije i smanjivanja zastoja, jer formira nabore kože i potkožnog tkiva, stvarajući neophodan prostor za protok tekućina.

Postoje 4 osnovne grupe djelovanja kinesio tapinga:

1. Pruža potporu mišićima

- poboljšava kontrakciju slabih mišića
- umanjuje mišićni zamor
- smanjuje prekomjerno istezanje i preveliku mišićnu kontrakciju
- umanjuje grč mišića i mogućnost povrede
- dozvoljava veći obim pokreta
- umanjuje tj. oslobađa od bola

2. Utječe na kongestiju

- poboljšava cirkulaciju krvi i limfni protok
- smanjuje toplinu i toksičnost u mišićnom tkivu
- smanjuje upale
- smanjuje osjećaj boli u koži i mišićima

3. Aktivira unutrašnje analgetičke sustave
 
- aktivira spinalni analgetički sustav
- aktivira eferentni analgetički sustav

4. Ispravlja probleme zglobova

- popravlja odnos zglobnih površina uzrokovan spazmom ili skraćenim mišićima
- normalizira mišićni tonus i poremećaj fascija oko zgloba
- poboljšava obim pokreta
- ublažava bol

Traka se postavlja po određenim principima. Ona može potpomagati mišićnu kontrakciju ili upravo suprotno ublažavati mišićnu kontrakciju, smanjujući kontakt zglobnih površina kod izvođenja pokreta i ublažiti bol. Kako će se konkretno postupiti u određenom slučaju ovisi o više faktora, mjesta na koje se traka aplicira, da li se radi o zdravom (npr. kod sportaša) ili nedovoljno funkcionalnom mišiću odnosno zglobu. Različito se postavlja kod akutnih i kroničnih tegoba. Može se koristiti i jedna i više aplikacija istovremeno. Nije svejedno da li postoji bol u mišiću zbog predoziranosti, prenapregnuća, da li se radi o oslabljenom ligamentu. U nekim slučajevima traka se manje ili više isteže prilikom postavljanja, a u drugima se to obavlja prethodnim postavljanjem segmenta u odgovarajući položaj. U jednom slučaju terapeut će traku postaviti od polazišta do hvatišta, a u drugom od hvatišta do polazišta. Važno je da se zatezanje nikad ne vrši ni na početku ni na kraju trake. Aplicira se na tri načina: jednosmjerno (slovo I), u obliku slova Y i u obliku slova X. Bitno je nakon utvrđivanja funkcionalnog statusa odrediti što se želi postići. Nakon toga fizioterapeut će poštujući osnovna pravila i principe naći najbolji način aplikacije kinesio trake.

Traka se najčešće koristi u sportskoj medicini, traumatologiji i neurologiji. Metodu je osmislio Japanac Kenzo Kase, a prvi su je počeli koristiti japanski odbojkaši. Na Olimpijskim igrama u Grčkoj Kinezio taping je najčešće korištena medicinska metoda. Najviše se koristi u atletici i rukometu, a kod nas se tek počela primjenjivati.