Medicina

Nevjerovatno: Otkriven način da se zaustavi starenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nevjerovatno: Otkriven način da se zaustavi starenje
Rješenje za postizanjem vječnog života se možda krije u proceduri produženja hromozoma.

Ova procedura bi dozvolila naučnicima da produže tijelomere, zaštitne kapice na kraju hromozoma koje se skraćuju sa godinama, prenosi Independent.

Tijelomere štite hromozome od oštećenja dok se ćelije dijele i rastu. Međutim, one se vremenom smanjuju i gube svoju zaštitničku ulogu. Kada do toga dođe, smatra se da je otpočeo proces starenja.

Nova procedrura omogućava naučnicima da produže tijelomere i na taj način uspore biološki sat što će ljude učiniti mlađima. Ispitivane ćelije pokazale su se kao mlađe i brže.

“Ovaj pristup je nov način prevencije protiv raznih bolesti starenja. Postoje i veoma parališuće genetske bolesti povezane sa skraćenjem tijelomera koje bi mogle da imaju korist ovog potencijalnog tretmana,” izjavio je jedan od istraživača.

Proces je otkrila Helen Blau sa Stanford Univerziteta koja ja sve podatke o ovom otkriću objavila u naučnom radu zajedno sa Džonom Ramunasom i Eduardom Jakubovom.

“Otkrili smo način kako da produžimo ljudske tijelomere za čak 1.000 nukleotida, što je omogućilo vraćanje biološkog sata unazad i produžilo životni vijek,” izjavila je Helen.

(NN)