Novo istraživanje

Rapamicin kao inovativni pristup: Može li usporiti starenje jajnika i odgoditi menopauzu?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rapamicin kao inovativni pristup: Može li usporiti starenje jajnika i odgoditi menopauzu?
Foto: Ilustracija

Početak menopauze često donosi niz zdravstvenih promjena za žene, uključujući povećane rizike od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. No, znanstvenici iz Medicinskog centra NewYork-Presbyterian/Columbia istražuju inovativnu oralnu terapiju koja bi mogla usporiti starenje jajnika, odgoditi početak menopauze i potencijalno produžiti zdrav životni vijek.

Studija VIBRANT istražuje upotrebu niske doze rapamicina, inhibitora mTOR, za usporavanje procesa starenja jajnika. Rapamicin je već poznat kao lijek za prevenciju odbacivanja organa nakon transplantacije bubrega. Ova studija, međutim, predstavlja prvi put da se rapamicin testira na ljudima kako bi se proučile njegove mogućnosti za usporavanje starenja jajnika.

Istraživanje će uključiti 50 zdravih žena u dobi od 38 do 45 godina koje imaju redovne menstruacije i ne planiraju imati djecu. Učesnice će biti nasumce raspoređene da primaju sedmičnu dozu rapamicina ili placebo, pri čemu ni učesnicic ni istraživači neće znati koji tretman primaju.

Ranije istraživanje i potencijalni učinci

Ranije studije na miševima pokazale su da rapamicin ne samo da može obnoviti normalnu funkciju jajnika u slučajevima preuranjenog zatajenja, već može i produžiti reproduktivni vijek. Dr. Williams objašnjava da rapamicin usporava broj jajnih ćelija koje se oslobađaju u svakom menstrualnom ciklusu, što omogućuje duže očuvanje jajničke rezerve i potencijalno odgađa menopauzu. „To je kao usporavanje otjecanja vode iz umivaonika – menopauza nastupa kada voda potpuno nestane“, kaže dr. Williams.

Zašto odgoditi menopauzu?

Odgađanje menopauze može imati značajne koristi za zdravlje, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ako se menopauza odgodi, može se potencijalno produljiti broj zdravih godina života žene. „Možda će nam usporavanje starenja jajnika omogućiti da produljimo ukupan broj zdravih godina života“, dodaje dr. Williams.

Istraživanje VIBRANT je pilot studija koja će provesti testiranje rapamicina u dozama od 5 mg sedmično u usporedbi s placebom tokom tri mjeseca. Nakon tretmana, učesnice će biti praćene još devet mjeseci, a istraživači će koristiti transvaginalni ultrazvuk i krvne testove za procjenu jajničke rezerve i hormonskih nivoa. Istraživači će pratiti nuspojave i očekuju da će lijek biti dobro podnošljiv.