Nova otkrića

Razrješena povezanost između konzumacije određene hrane i rizika od raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Razrješena povezanost između konzumacije određene hrane i rizika od raka
Foto: Ilustracija

Naučnici su identificirali ključni faktor koji nedostaje u razumijevanju veze između brze hrane i povećanog rizika od raka. Prema studiji provedenoj u Singapuru, istraživači su analizirali uticaj metilglioksala, spoja koji se oslobađa prilikom razgradnje slatke i masne hrane, na gen koji igra ulogu u obrani organizma od tumora.

U prvom istraživanju takve vrste, naučnici su pronašli ključni mehanizam koji povezuje brzu hranu s povećanim rizikom od raka. Studija provedena u Singapuru analizirala je uticaj metilglioksala, spoja koji se oslobađa pri razgradnji slatke i masne hrane, na gen koji igra ulogu u zaštiti od tumora.

Ova studija naglašava da je konzumacija brze hrane povezana s većim rizikom od raka, čak i kod ne pretilih osoba. Do sada, tačan mehanizam ovog fenomena nije bio potpuno razjašnjen.

Naučnici su otkrili da metilglioksal može privremeno inhibirati sposobnost gena BRCA2 da štiti od razvoja i rasta tumora. To je posebno značajno otkriće jer se prethodno smatralo da geni poput BRCA2 moraju biti potpuno neaktivni kako bi se povećao rizik od raka.

Dr. Ashok Venkitaraman, autor studije i direktor Centra za istraživanje raka na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, ističe da metilglioksal potiče uništavanje proteina iz BRCA2, smanjujući njegove razine u stanicama. Ovaj efekt je privremen, ali može biti dovoljno dugotrajan da inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora.

Naučnici su također primijetili da bi ponovljena izloženost metilglioksalu, poput česte konzumacije prerađene hrane i crvenog mesa, mogla povećati količinu oštećenja gena poput BRCA2.

Iako je ovo važno otkriće, istraživači ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati, jer je studija provedena na stanicama u laboratoriju, a ne na ljudima. Međutim, ova studija dodaje se nizu istraživanja koja sugeriršu da prehrana može značajno uticati na rizik od raka, posebno raka debelog crijeva.