Prvi u BIH

UKC RS nabavio aparat za srce koji koristi umjetnu inteligenciju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: CuvajZdravlje.ba

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) predstavio je danas novi aparat klinike za kardiologiju.

Riječ je o aparatu koji koristi umjetnu inteligenciju i savremene tehnologije dijagnostike, analize i kardiografije. Aparat daje informacije o srčanom mišiću za dvije minute, što je dosta brže u odnosu na dosadašnje tehnologije, kažu iz UKC-a.

„Dobili smo ultrazvučni pregled srca sa najsavremenijom tehnologijom, sa analizom struktura koje nam daju informacije koje dosad nismo imali. Ranije možemo shvatiti šta je prolem, ranije započeti operaciju, ranije pripremiti pacijente za operaciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti“, kažu načelnici Klinike za kardiologiju i Klinike za kardiohirurgiju.

Univerzitetsko klinični centar RS saopštio je da je pomoću ovog aparata već jutros pregledano više od pet pacijenata, te da su zadovoljni brzinom dijagnostike i analize koju su mogli da koriste u proteklih nekoliko sati.

„Imamo veliki broj pacijenata iz Brčko Distrikta i Federacije BiH. Dolaze i ljudi iz Evrope da se ovdje operišu. Postali smo brend i ponosan sam zbog toga“ – kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS.

„Otvoreni smo za edukacije kolega i naše edukacije su apsolutno otvorene. Kao baza Medicinskog fakulteta Banja Luka, otvoreni smo da podijelimo svoje znanje sa kolegama iz Federacije BiH. Nauka nema granice“, kaže načelnica Klinike za kardiologiju.